DELA

Har de arbetslösa bara sig själv att skylla?

Näringsminister Fredrik Karlström (M) är en snäll och omtänksam människa. Han pratar lite mycket, och lyssnar ganska lite, men i övrigt är han en hygglig prick som vill Åland och ålänningarna väl.
Vad, undrar ni, har en karaktärsbeskrivning av detta slag i en ledartext att göra.
Jo, för att på den följer ett resonemang kring det näringsministern sa till Nya Åland. Att duktiga människor alltid får/hittar/hittar vägar till nya jobb.

Detta kan man läsa på flera sätt.
Kanske Fredrik Karlström säger att de anställda på Bore, det senaste i raden av åländska företag som aviserar samarbetsförhandlingar, är duktiga och kommer att hitta nya jobb. Uppmuntrande, liksom.
Kanske menar han att duktiga människor över huvud taget hittar jobb, eller att det inte är så svårt när arbetslösheten ligger på relativt sett låga 3,9 %.

Kanske, kanske menar Karlström, åtminstone lite grann, att det är människor som inte är duktiga som blir arbetslösa.
Det är besvärligt av två skäl:
– Det finns inte jobb till alla som är ”duktiga”. Folk har kompetens inom olika sektorer, och en del branscher försvinner helt enkelt. Människor som varit duktiga hela sina liv kan plötsligt stå där, med en utbildning och kunskaper som ingen efterfrågar. Arbetslöshet är verklig, inte något som lata människor hittat på.
– Företag tvingas av lönsamhetsskäl säga upp duktiga människor. När man en gång hamnat utanför är steget in på arbetsmarknaden lite längre, och det växer för varje månad som går.
– Det finns massor med människor som inte är ”duktiga”. De är ändå bra och viktiga. Ett samhälle som i allt högre grad professionaliseras, där arbetstakten ökar och prestationskraven växer, samtidigt som jobben blir färre, blir med en växande marginal. Den marginalen är dyr för samhället.

Näringsminister Fredrik Karlström säger ofta och gärna att landskapsregeringen aldrig kan skapa nya jobb. Det är inte sant. Landskapsregeringen är en stor och viktig arbetsgivare, både direkt och indirekt. I tider av växande arbetslöshet är det en lång och god tradition att lindra och stimulera genom att investera i projekt som skapar arbete.
Speciellt när branscher som traditionellt burit upp Åland, som sjöfarten, till följd en globalisering som ingen av oss kan påverka, går riktigt knackigt.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax