DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ledare: Hon borde väljas till Centerns nya ordförande

Centerns ordförandeval blev just väldigt mycket enklare: det borde bli Annika Hambrudd.

Ålänningarna röstade för ett maktskifte inom Centern i höstens lagtingsval då många av de gamla agitatorerna tappade stöd och två representanter för ”nya Centern” premierades: Jesper Josefsson blev röstbäst, Annika Hambrudd var tvåa.

De belönades med ministerposter medan trean på listan, den numera petade Veronica Thörnroos, fick axla talmansposten. Sen hände allt som hände och Centern skickades in i en kris. Den tycks vara så besvärlig för partiet att styrelsen för ett par veckor sedan skrev en insändare för att försäkra att partiet genomgår ett förändringsarbete – och absolut ingen kris. Insändaren var inget direkt svar på offentliga spekulationer, vilket bara stärkte bilden av partiets prekära läge.

Sedan avpolletteringen av Thörnroos har det pågått någon typ av maktkamp inom partiet som verkar ha kulminerat i samband med talmanslotteriet. Tre kandidater anmälde intresse, Jörgen Pettersson blev vald av lagtingsgruppen men inte av lagtinget. För C-kollegan Roger Höglund fick, som bekant, lika många röster.

Det har sedan dess gått ihärdiga rykten om interna strider och en splittrad grupp. En ny ordförande behövs för att försöka få ihop centerlaget, för nuvarande likaväl som för framtida utmaningar.

Åland Gallup frågade därför vem som borde ta över klubban efter Thörnroos. Resultatet kan bara tolkas på ett sätt: Annika Hambrudd. Svaren i Åland Gallup går att filtrera på en rad olika sätt. Totalt antal svarande, centersympatisörer, de som röstar på något parti ur regeringsblocket, oppositionen, män, kvinnor, boende i skärgården, boende i landsbygdskommunerna, i stan, i randkommunerna. I samtliga kategorier vinner Annika Hambrudd.

Jesper Josefsson är lika solklar tvåa.

Vilka som placerade sig i botten är minst lika spännande. De gamla rävarna får ett oerhört lågt stöd. Talman Pettersson, som kom in i lagtinget på ersättarplats, får ett så lågt stöd i mätningen att man nästan tror något har blivit fel. Bara fem procent av samtliga gallupdeltagare vill se Pettersson som ny C-ordförande. Bara Robert Mansén och Mikael Lindholm (som hoppar in för Liz Mattsson) får ett lägre stöd. Det går att jämföra med alternativet ”någon annan” (alltså ingen av Centerns nuvarande landskapspolitiker) som får dubbelt så många röster som den nuvarande talmannen i Ålands lagting. Om man utgår enbart från de som röstar på Centern minskar stödet för Pettersson till 1,9 procent. Lägre stöd i de egna leden alltså.

Harry Jansson, en bubblare i kampen om klubban, samlar cirka 7 procent av understödet. Bland centersympatisörerna dubblas siffrorna, men ändå är han långt efter Hambrudd.

Och Roger Höglund, som bara var en lottdragning ifrån att ha det politiska Ålands högsta ämbete, är inte mycket bättre. Bland centersympatisörerna är det 2,8 procent som vill se Höglund som ny ordförande. Ser man till samtliga gallupdeltagare får han ett lika litet understöd som Harry Jansson, 7 procent.

Den enklaste och snabbaste vägen för Centern ur den här krisen är att välja Annika Hambrudd till partiordförande och Jesper Josefsson till ny vice ordförande och sedan ge dem arbetsro att rusta partiet inför kommande val. Ska man tro de drygt 700 personer som deltog i Åland Gallup finns med andra ord egentligen bara de här två.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp