DELA
Foto: Jonas Edsvik

Guld värt med seniorer i skolan

En skolmorfar som den prisade Bror-Yngve ”Bobo” Johansson kan vara guld värd i skolvardagen och i barnens liv. Det är oerhört fint att dessa engagerade seniorer uppmärksammas – förhoppningsvis lockar det fler till generationsöverskridande aktiviteter som gagnar hela samhället.

Seniorer i skolan. Så kallas Folkhälsans satsning med äldre i undervisningsmiljöer. Barnen kallar dem skolmormor/morfar eller skolfarfar/farmor. Verksamheten har funnits sedan början av 2000-talet, då Folkhälsan, inspirerad av liknande satsningar i Sverige, körde igång med att leta frivilliga seniorer som vill vara en extra resurs för elever runtom i landet. I samarbete med Hem och skola, Marthaförbundet, Svenska pensionärsförbundet och Finlands svenska lärarförbundet har man utbildat hundratals äldre som aktivt deltagit i både skolor och daghem genom årens lopp.

 

Uppdraget bygger på frivillighet och man bestämmer själv hur mycket tid man vill lägga på det. Vanligtvis rör det sig om några timmar i veckan, berättar Joakim Svensson på Folkhälsan för Ålands Radio.

”Seniorerna är mycket populära och får långt efter uppdraget höra ”hej, mormor eller morfar” på stan av barnen”.

Seniorerna bidrar med hjälp, trygghet och perspektiv. Det är inte alla som har en egen mor- eller farförälder och där kan en skolvariant vara en värdefull resurs.

”De bromsar upp vardagen och skapar kanske det där lilla lugnet som många behöver”, skriver Anders Adlercreutz ordförande för Hem och Skola i föreningens tidning.

 

Tröskeln kan vara lägre att prata med en äldre ”medfostrare”, som lärarförbundet kallar de frivilliga, än att vända sig till en lärare eller rektor. Det är därför en viktig insats som dessa seniorer gör – och även de får något värdefullt av upplevelsen.

Enligt en undersökning som beställts av Folkhälsan så leder generationsöverskridande verksamhet till att de olika ålderskullarna får en bättre och positivare uppfattning och kunskap om varandra.

 

Det vittnar även Bror-Yngve ”Bobo” Johansson om. Han är skolmorfar i Sund och emottog i går ett pris för sina insatser.

”När jag var i arbetslivet avskydde jag när veckan började om efter helgen. Numera tänker jag: Äntligen måndag!”, säger han efter att han uppvaktats i Hem och skolas ”guld värd”-tävling.

Bobo själv var överväldigad av priset som skolan överraskade honom med.

”Det kändes djupt, djupt i hjärtat det här”, konstaterar han.

Förhoppningsvis blir han en inspirationskälla till fler skolmorfädrar- och mödrar samt till fler liknande aktiviteter där äldre och yngre får mötas. För det gagnar alla.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp