DELA

Grattis på födelsedagen, Wikipedia

Maktkoncentrationen till ett fåtal chefer för de stora sociala medieplattformarna är problematisk för den demokratiska utvecklingen. Det visar inte minst avstängningen av Donald Trump från till exempel Twitter.
Därför är det värt att hylla en motpol till den utvecklingen som dessutom fyller 20 år i dag.

På fredag, fyller Wikipedia 20 år. Encyklopedin som har över 55 miljoner artiklar i 307 upplagor (för språkgrupper eller länder) vilket gör det till den största encyklopedin som någonsin har skapats. Det är dessutom den enda icke-kommersiella hemsidan som når topp 10-listor över flest besökare i världen.

Den i dag nästan unika principen stavas öppenhet och transparens. Alla får bidra med information, men texterna modereras av encyklopedins vakthundar: redigerarna. Ungefär 130 000 personer redigerar kontinuerligt artiklar på den engelskspråkiga sidan på ideell basis. De engelska sidorna har redigerats strax över en miljard gånger, vilket tydligt visar att Wikipedia i allra högsta grad är rörligt dokument över vår historia och vår samtid.

Wikipedia bygger också på att författarna ska visa sina källor vilket gör att du som läsare tydligt kan följa en uppgift tillbaka till originalkällan, och därmed bestämma dess värde – någonting vi inte är allt för bortskämda med i dagens snabba informationsflöde.

Den fria och decentraliserade produktionen av information betyder förstås att felaktigheter kan förekomma, att information kan vinklas för att förminska till exempel en persons negativa inverkan på samhället eller så missar sidan att helt enkelt belysa mångfald. Genusperspektivet är ett sådant exempel, där betydelsefulla kvinnor inte skrivs om i samma utsträckning som män. Detta är dock inget unikt för Wikipedia, det är dessutom något som sidan försöker rätta till – bland annat genom att uppmuntra redigerare att skriva om kvinnors bedrifter.

I en tid där vår uppmärksamhet säljs till högstbjudande, där ett fåtal människor i toppen av de hyperkommersiella sociala mediebolagen godtyckligt och utan någon som helst transparens försöker kontrollera vad som sägs, eller i andra fall inte alls är intresserade att moderera sitt innehåll, är Wikipedia en oas i öknen.

Den kritik som sidan får, att man inte helt och hållet kan lita vad som står där, är helt befogad. Kruxet är att den kritiken borde tillämpas på alla källor, speciellt på internet, vilket inte görs i dag. Wikipedia är långt ifrån perfekt, men öppenheten också vad gäller bristerna gör den till en av internethistoriens mest pålitliga sidor.

Grattis på födelsedagen, Wikipedia.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp