DELA
Foto: Jeanette Pajunen/ÅHS

Glädjande stor efterfrågan på vaccin

Att ÅHS telefonväxel i onsdags överbelastades av vaccinsugna 80-plussare är förstås beklagligt. Men i grund och botten är det en väldigt positiv nyhet.

Det finns många exempel på evenemang som säljer slut på ett ögonblick. 2015 sålde skidloppet Vasaloppet slut på sina 16 000 startplatser på 83 sekunder. Den svenska artisten Håkan Hellström sålde slut konsertarenan Ullevi två gånger om på 50 minuter. Årets lokala motsvarighet: tidsbokningen för coronavaccinering för gruppen 80+ på Åland. Som mest stod 2 290 personer i telefonkö i ÅHS växel under onsdagsförmiddagen som efter fem timmar tvingades stänga tidsbokningen. Då hade långt ifrån alla kommit fram.

På Åland finns 1 654 personer i gruppen som nu erbjuds vaccin.

Visst kan man, så här i efterhand, vara kritisk till ÅHS val av system. Att 1 654 personer får ringa in samtidigt för att få tag i något så eftertraktat som vaccinet mot covid-19 borgar för oreda. På andra ställen har man löst problematiken genom att i stället ringa upp alla som har rätt att få det för att boka en tid.

Men å andra sidan, ÅHS valde att ha 60 linjer öppna. Att trycket på bokningen skulle vara så stort att 630 fler än det finns människor som nu har rätt till vaccinet stod i kö samtidigt kunde knappast någon ha förutspått. ÅHS tvingades stänga tidsbokningen till nästa vecka, men har lovat att ringa upp alla som finns i återuppringningssystemet.

Även om många av förklarliga skäl är upprörda så är det i grund och botten en positiv nyhet att intresset är så stort. För även om den stora knäckfrågan i den pågående massvaccineringen är att faktiskt få tag i de små flaskor som innehåller vaccinet så har också farhågor lyfts för att många människor är skeptiska till att ta det. Gruppen 80+ är av allt att döma inte en grupp som förhåller sig skeptisk till vaccineringen. Att de är så ivriga att till och med vissa försökte nå fram genom att ringa från två telefoner, så mycket som 100 försök sammanlagt, vittnar om hur enormt efterlängtat vaccinet är och hur stor viljan är att ta det.

Det finns lärdomar att hämta från den här första rundan. För även om ÅHS utlovar webbokningar, så är det svårt att förutspå trycket för de kommande grupperna som ju är betydligt mer talrika till antalet. För att inte skapa en liknande situation även i framtiden så är det bra att ÅHS ser över hur man kan sköta tidsbokningen på ett mer effektivt sätt. Förhoppningsvis är trycket lika stort också bland de övriga grupperna i det åländska samhället.

30-talisterna visar vägen, det är bara för resten av oss att följa efter.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp