DELA
Foto: Wesley Tingey /Unsplash

Ge akt på moderskeppet för konspirationerna

En rörelse med rötter i den alternativa högern i USA som sprider befängda konspirationsteorier, QAnon, har nu kommit till Finland.
Det borde både du och jag vara oroliga för.

Moderskeppet för konspirationsteorier, QAnon, fick sin början i USA för några år sedan då en anonym användare som kallade sig själv för Q (en bokstav som signifierar en person som har tillgång till topphemlig information i USA) började skriva kryptiska meddelanden på internettrollens högborg, forumet 4chan. Meddelandena innehöll konspirationsteorier av olika slag.

Sedan dess har Q fått mängder av anhängare och konspirationsteorierna har blivit allt mer uttänjda och rent ut sagt löjeväckande, men inte desto mindre farliga. I hjärtat av rörelsen ligger tron på att denne Q läcker topphemlig information som syftar till att avslöja det nätverk av satanistiska pedofilkarteller som bedrivs av demokratiska politiker och kändisar.

Manifestationen av masspsykosen är Pizzagate, en teori som tog fart under valåret 2016, som förtäljde att en av dessa karteller opererade från en pizzarestaurang i Washington. Det gick så långt att en beväpnad man dök upp på restaurangen för att befria de icke existerande barnoffren. Men det satte inte stopp på ryktena som fortfarande florerar under den till synes harmlösa hashtaggen ”save the children”.

Anhängarna är övertygade om att den amerikanske Donald Trump bedriver en kampanj för att rädda dessa barn. Den senaste teorin är att presidenten inte alls varit sjuk i covid-19 utan förberett sig för en massarrestering av representanter för denna icke existerande verksamhet.

Likt en väckelserörelse går de troende och väntar sig en apokalyps där Trump är frälsaren.

Tack vare coronapandemin och den isolering, osäkerhet och rädsla den fört med sig, har skepsismen och de vansinniga konspirationsteorierna tagit sig långt utanför USA:s gränser. Myten om att 5G skulle sprida corona har för många varit en inkörsport in i den mörka rörelsen som är framgångsrik just på grund av sin diffusa och kryptiska grund och sina många konspirationstentakler.

QAnon erbjuder ett hem för hat, misstänksamhet och förstörelse, förklätt till ”konstruktivt ifrågasättande”. Den innefattar allt från antisemitism till vaccinationskritik. Det som binder anhängarna samman är tron på att de ser igenom världens falskhet och att de har varit med om ett uppvaknande.

Speciellt stor är QAnons påverkan inom den spirituella världen och den alternativa hälsoindustrin. Så pass stor att många etablerade yogalärare och influencers i sektorn varit tvungna att ta tydligt avstånd från den konspiratoriska vågen.

I veckan aviserade Facebook att man tar hårdare tag mot rörelsen. Man raderar alla grupper, sidor och Instagramkonton kopplade till QAnon. Men det kan vara för sent.

Under en mängd olika täckmantlar, omskrivningar och diffusa hashtags har rörelsen spritt sig till världens alla hörn. Inte minst Finland. I somras hölls världens första QAnon festival – på Kimitoön. Enligt en artikel på Svenska Yle i augusti hade den finländska QAnon Facebooksidan då redan knappt 2 000 medlemmar.

Enligt Kasper Braskén, som forskar i antifascistiska motståndsrörelser, är QAnon ett verktyg för den så kallade alt-right rörelsen.

”Det här är helt klart en spelplan för den. Rörelsen omfattar dessutom ett religiöst språkbruk och även i Finland talar man om guds roll och ett slags politiskt-religiöst uppvaknande till en alternativ sanning”, säger han i Svenska Yle.

Åland är inte förskonat från den osäkerhet och rädsla som följt i pandemins spår. Det är en bördig bädd för misstänksamhet och konspirationstänk. Här behöver vi vara alerta och agera. Det som kan verka som harmlösa teorier kan leda till världsfrånvänd och farlig aktivism. Om någon du känner fångats upp av QAnons tentakler, bry dig, engagera dig, säg ifrån.

Det är mer än bara sanning och sunt förnuft som står på spel.