DELA
Foto: Jonas Edsvik

Gästledare: Så gör vi Åland mera attraktivt för besökare

Besöksnäringen är en av våra basnäringar och en viktig arbetsgivare då man beräknar att den åländska turismen har en sysselsättningsgrad på 6,5 procent. De flesta är överens om att Åland skulle må bra av flera besökare och det finns tveklöst utrymme för ökade besökarmängder, speciellt under årets lugnare perioder.

Minst lika viktigt vore att öka intäkten per besökare. Det skulle vara varmt välkommet att få besökarna att stanna någon natt längre eller spendera några euro mera under sitt besök.

Hur gör vi då Åland mera attraktivt för besökare? Här är några exempel på tänkbara insatser:

Vidareutveckla utbudet av unika upplevelser på Åland, gärna med naturen som arena. På många orter i vår omgivning har man exempelvis satsat på spektakulära byggnader för bastubad i anslutning till olika vattendrag. Exempelvis anläggningarna Löyly i Helsingfors, Svettekörka i Göteborg eller Solar Egg längst ute på Långbryggan i Rättvik. Det gemensamma för dessa är en slående arkitektur i kombination med udda och väl synliga lägen.

Satsa på lokalproducerad mat och drycker – dagens besökare vill uppleva orten de besöker med alla sinnen, alltså även via smaklökarna. Åland har redan i dag ett brett utbud av närproducerad mat och dryck som vi ska vara stolta över. Här gäller det kanske i första hand för oss att paketera, göra tillgängligt samt marknadsföra.

Utveckla spektakulära boenden – flertalet besökare nöjer sig med standardboenden (i exempelvis stuga, gästhem eller hotell) men det finns en kraftig trend där turister vill uppleva något utöver det vanliga när de besöker en ny plats. Det här har exempelvis Fejan Canvas Hotel utanför Kapellskär insett då de har byggt en hel by med lyxiga så kallade glampingtält på ön Fejans klippor. Säsongen 2019 blev snabbt helt fullbokad!

Utveckla nya och flera reseanledningar under höst, vinter samt vår och jobba med olika målgrupper under de olika årstiderna. Här är vi på god väg med evenemangen Åland Grönskar och Skördefesten. Men tänk om Mariehamn kunde bli en riktig julmarknadsstad dit turister från hela Östersjöregionen reser under december för att handla hantverk, julmat och bakverk? Hotell och restauranger kunde tillsammans med rederierna erbjuda attraktiva paketresor.

Öka samarbetet mellan olika turistföretagare för att erbjuda heltäckande paketlösningar. Ensam är inte stark, inte heller inom besöksnäringen! I samarbete med andra företag kan man åstadkomma underverk. Ett lysande åländskt exempel på detta är konceptet Dinner in the Sea som har rönt stor uppmärksamhet internationellt.

Höj varandra i stället för att kritisera – låt oss komma överens om att försöka hjälpa varandra att utveckla turismen genom positiva och berömmande ord i stället för de klassiska orden “Det där kommer aldrig att lyckas!”. Välj i stället att tro på den turistföretagare som vågar satsa på något som sticker ut i mängden.

Dela med dig av dina smultronställen, åtminstone till dina favoritbesökare. Som ålänningar och Ålandsambassadörer ger vi våra besökare en bättre upplevelse genom att visa oss hjälpsamma, intresserade samt kunniga om vårt samhälle och vår historia. Och vi behöver inte sticka under stol med att Åland har mycket att erbjuda, bara man vet var man ska titta.

Det pågår de facto en hel del spännande satsningar som kan hjälpa oss att generera mera besök framöver:

De åländska golfanläggningarna gör för närvarande omfattande satsningar på förnyelse och förbättringar. I en rad rapporter har det påvisats att golfturisterna tillhör de besökare som lämnar mest pengar efter sig under sina resor. Samtidigt är konkurrensen allt hårdare från både den svenska och den inhemska marknaden, men även från Baltikum. Av den orsaken är satsningen på förnyelse än viktigare.

Konkurrensen inom kryssningstrafiken på Östersjön har lett till att rederierna i löpande takt tvingas modernisera sin fartygsflotta. Kan Åland komplettera med intressanta evenemang och boenden så lär vi också kunna dra nytta av de stora årliga besökarmängderna.

I Mariehamn, som är en viktig motor för hela turist-Åland, är det mycket nytt på gång. Bland annat öppnas denna sommar ett nytt restaurangkoncept i anslutning till stadens torg och för någon vecka sedan fick staden ett helt nytt kafé.

Flera intressanta byggprojekt i stadskärnan har nu kommit allt närmare förverkligande och det finns också intressanta planer för hur området utmed Östra utfarten kan göras mera lockande. På stadens västra sida har Mariehamns stolthet Pommern sedan förnyelsen under det gångna året fått ett helt nytt liv och flöde. Och i samma område färdigställdes under våren en discgolfbana på Badhusberget, till glädje för både besökare och ålänningar.

Runtom på Åland bubblar det av spännande projekt, exempelvis i form av höghöjdsbanor bland träden, guidade båtturer till fyröar och faktiskt också nya spektakulära boendealternativ.

Det här var bara några goda exempel. Det finns en uppsjö andra glädjeämnen som förtjänar att lyftas fram.

Som ålänningar och ambassadörer bör vi alla göra vårt bästa för att stödja nya initiativ som gör både besökarens och ålänningens dag lite roligare!

BJÖRN WENNSTRÖM

ÄR SEDAN DEN 1 APRIL PR- OCH MARKNADSKOMMUNIKATÖR VID VISIT ÅLAND. HAN VAR INNAN DET CENTRUMCHEF FÖR MAXINGE.