DELA

Gärna heja, heja, heja, men med integritet i behåll

Det är ju väldigt trist att IFK Mariehamn blev av med sin fina start på säsongen. Det känns orättvist för åländsk fotboll, det känns som ett hårt straff för en byråkratisk miss, det är ett beslut som har överklagats och som har goda chanser att upphävas.
Ändock gäller det.
I Nya Ålands tabell, den som också finns på Veikkaus officiella hemsida, har IFK Mariehamn blivit av med de tre sköna poängen som segern mot VPS i seriepremiären gav. Så ser det ut just nu, och inget mått av önsketänkande kan ändra på den saken.
Trots det blir IFKs klubbdirektör Peter Mattsson ytterligt förnärmad över att Nya Åland gjort den förändringen. Han menar att Åland måste stå enat för sitt lag, och antyder att den ”felaktiga” tabellen kan resultera i negativa reaktioner från klubbens sponsorer gentemot annonsering i Nya Åland.

Om detta borde vi då inte prata, av flera orsaker.
För det första kan konsekvenserna för Nya Ålands sportreportrar bli negativa. Dåliga relationer till klubbledning, tränare och spelare försvårar jobbet, även om man vet att man har rätt.
För det andra kan det bli dyrt. Om IFKs sponsorer verkligen, som Mattsson antyder, låter sig styras av en misshaglig tabell i sina annonsbeslut, så kostar det tidningen pengar som vi sannerligen inte har.
För det tredje anses det inte höra till god ton att tala högt om de fasoner som en del män med makt lagt sig till med, inklusive uppfattningen att man kan styra och ställa med journalister för sina egna syften.

Låt oss därför förtydliga: journalistik, varken den som handlar om sport, politik eller kultur, ska inte välja sida. Vi ska inte heja på något lag, inte automatiskt tycka att något är rätt eller fel. Journalistik ska vara ifrågasättande, informerande, faktabaserad och konsekvensneutral.
En journalist med självaktning kan inte i sitt arbete skriva, prata eller tänka på IFK Mariehamn som vårt lag, även om det är det. Vi ska göra vårt jobb, och klubben och spelarna ska göra sitt.
Vi tror på den arbetsfördelningen, att allt som skrivs om fotboll är bra för fotbollen i det långa loppet, även det som för stunden inte känns bekvämt.
Vi tror på att alla samhällsfenomen som är viktiga är värda en granskning, inte en okritisk hyllning. Vi tror inte på en Pravda-journalistik, där det som för dem som bestämmer är till behag är det som skrivs.

Så, bästa IFK Mariehamn. Vi hoppas att det reder upp sig med poängställningen. Vi hoppas att det går bra i kommande matcher. Vi hoppas att skadeläget hålls under kontroll. Vi hoppas att vi får trycka upp löpsedlar med jublande spelare och supporters.
Men om det inte är så, då kommer vi att skriva om det med.
Ni gör ert jobb. Vi gör vårt. Det är bäst för alla.

Och den som tror för en sekund att Nya Ålands sportredaktion inte gjort sitt för att ge fotbollen och laget den uppmärksamhet de förtjänar är välkomna att läsa alla spaltkilometer i vårt arkiv.
Det är bara det att vi inte är knähundar som gläfser när någon drar i kopplet.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax