DELA

Gammal är äldst och gryningen röd

Lantrådet Camilla Gunell.
Så kan vi få vänja oss att säga de kommande fyra åren. Vi har ett valresultat som pekar åt alla möjliga håll, men den tydligaste riktningen är vänster, och den stora valsegraren är Socialdemokraternas partiordförande.
Vi tar det första först. Socialdemokraterna har legat på sex mandat förut, när Barbro Sundback ledde partiet till seger för två val sedan, men en så övertygande upphämtning som denna har vi inte sett förut.
Liberalerna har haft det tufft förut, men aldrig så grusigt som nu, när man rasade från tio mandat till sex och närapå tog ut förlusten i förskott redan när valkampanjen inleddes.
Däremellan kommer Moderaterna, som under ledning av Johan Ehn gjorde ett mycket bra val.
Ålands framtid fick in Ålands yngsta lagtingsledamot någonsin i Axel Jonsson, som tycks förutbestämd för politiken.

Och Centern, vad ska vi säga om dem. Att de än en gång lyckades bita sig fast vid makten och glida undan skadeverkningarna av regeringsansvaret. Att de än en gång är Ålands största parti, efter att ha varit uträknade flera gånger om. Att nykomlingen Jörgen Pettersson gjorde en praktfull debut, och sopade mattan med center-veteranerna.
Att den som floppade mest var självaste partiordförande Harry Jansson, som inte kom in på eget mandat utan vackert får vänta på regeringsmedverkan för sin plats i lagtinget..
När saker och ting har landat kan man börja bena ut ett och annat, men redan under valkvällen stod det klart att den mest sannolika regeringsbasen består av Center, Socialdemokrater och Moderater, och att lantrådskandidaten inte heter Harry Jansson. Både inom center-leden och på annat håll diskuteras möjligheten att Camilla Gunell, med rekordmånga röster och en brakseger i ryggen, är den som ska axla ansvaret, snarare än Centern, som trots allt backade i valet och blev största parti bara för att man förlorade mindre än regeringspartnern Liberalerna.

Valförlusten för Liberalerna var väntad, men inte att den skulle vara så stor och så bitter. Röstmagneterna från förra valet, Viveka Eriksson och Gunnar Jansson hade förlorat sin lyskraft, kansliminister Roger Eriksson åkte ur lagtinget, och man blödde röster till Socialdemokraterna i snart sagt alla kommuner utom Föglö.
Varför? Regeringsansvaret är ett svar, ett annat att man till skillnad från förra valet gjorde en defensiv och bitter kampanj.
Om inte i dag eller i morgon så kommer inom en snart framtid ett partiledarbyte att diskuteras både bland Centern och Liberalerna, så stor var förlusten, fast på olika sätt, både för Viveka Eriksson och Harry Jansson.

Ska man leta efter orsaker till Socialdemokraternas jordskredsseger så stavas den först och främst Camilla Gunell, som både som person och partiledare förändrat bilden av Socialdemokraterna till något positivt och roligt och ungt. Man kan säga att Röd Ungdom, som startade vågen av politiskt engagemang bland ungdomar på Åland, fick in sin kandidat, Igge Holmberg med (bokstavligen) flygande fanor.
Och, naturligtvis, att det går en ström av röster mellan Liberaler och Socialdemokrater i varje val, och att strömmen nu gick i motsatt riktning från för fyra år sedan.
Grattis Åland, vi har ett nytt lagting.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax