DELA
Foto: Johan Orre

Gå vidare med tanken på provinscupen

Ålands Fotbollförbund borde föreslå att Åland tillsammans med flera mindre regioner och länder ska bilda en europeisk provinscup i fotboll.

Men föreslå en ungdomsturnering med tre nivåer istället för seniorer.
Till Nya Åland sade ÅFF:s ordförande Christer ”Krille” Mattsson att det finns en grupp nationer och självstyrda områden som skulle kunna ha en egen europeisk kvalserie i fotboll, där de bästa skulle få chansen att delta i EM-kval och VM-kval.

Uefa Province Cup, eller Uefas provinscup, skulle kunna inkludera områden som till exempel Grönland, Jersey och Färöarna som inte är fullvärdiga medlemmar av Uefa men som skulle kunna ha ett eget representationslag.

Att Åland skulle lyckas bra i ett kvalspel till någon av de stora landslagsturneringarna är förstås inte sannolikt. Men det finns potential i förslaget med ett mer regelbundet återkommande åländskt representationslag.

Inom den europeiska kvalcirkusen finns länder och regioner med som egentligen inte hör hemma bland stornationerna. Gibraltar, med sina drygt 30 000 invånare, kan likställas med Åland på många sätt. De har ett fullvärdigt medlemskap i Uefa och får således vara med i kvalen till EM och VM.

Gibraltar deltar, precis som Åland, i öspelen. 2015 slutade Gibraltar på tionde plats i herrfotbollsturneringen, en placering bakom Åland. På damsidan kom de sist, medan Åland tog silver. Så visst finns det en motivering för att Åland också skulle bli Uefa-medlem.

Men regelverket har gjorts om. Nu får inte längre självstyrda områden fullvärdigt medlemskap. Därför är förslaget med provinscup en bra kompromiss.

Men det som talar emot provinscupen är att många länder och regioner redan är med i Uefa, till exempel San Marino eller Gibraltar som knappast har något intresse av att byta ner sig. Att vara Uefamedlem har sina förmåner, till exempel kvalplats till Champions League och Europa League.

För att våra ungdomsspelare ska få flera chanser att komma ut på den internationella fotbollsscenen är en provinscup på ungdomsnivå en god idé, förslagsvis på U15, U18 och U21-nivå. Vi har större chans att mäta oss med andra länder på ungdomsnivå och det ger spelarna möjligheten att utvecklas i rätt omgivning. Underlaget är också större på ungdomsnivå, på seniornivå har vi inte samma bredd och således inte samma konkurrenskraft.

Att få testa sina kunskaper på den internationella scenen ger ovärderlig erfarenhet. Det visar också på vad som krävs om unga spelare ska lyckas ta sig vidare på den europeiska fotbollsmarknaden.

Som det ser ut nu har åländsk fotboll sporadisk representation på regionnivå. Undantag är den finska regiontalangcupen Pohjola Cup och öspelen. Det lämnar ett stort ansvar på klubblagen själva att få ut sina spelare mot tufft internationellt motstånd. Genom att bli en egen ”nation” inom fotbollen får åländska ungdomar förhoppningsvis flera chanser att spela och utvecklas.

Ålands Fotbollförbund har inte officiellt tagit ställning i frågan. Men förbundet borde göra det. Föreslå en ungdomscup för de mindre länderna och självstyrda områdena i Europa.

I ungdomscupen har Åland mycket att vinna.