DELA

Fri och frän debatt, inga stinkbomber

Näthatet på Åland är oftast småaktigt och skvallrigt, snarare än rasistiskt och hetsande. Ändå är det inget Nya Åland vill eller ska sanktionera.
Det anonyma näthatandet, det är som när någon släppt en rejäl prutt i en lång kassakö. Alla står oberört och stirrar hål i luften och låtsas inte om stanken som sprider sig, men någon var det som gjorde det, någon som inte kunde hålla sig och någon som inte står för sin handling eftersom den varken är rumsren eller hänsynsfull.

Kära läsare, ni kanske tycker att metaforen förminskar problemet. Det är inte alls meningen. Snarare att ge näthatet den betydelse det förtjänar – en löjlig och litet pinsam aktivitet som vuxna människor borde hålla sig för goda för.
Nya Åland tillåter anonyma kommentarer. Vi gör det för att många som vill delta i debatten, särskilt när det gäller svåra saker, inte känner sig mogna och redo att stå upp och ha åsikter inför alla och grannarna.
Så länge de åsikter som framförs håller sig inom de ramar Nya Åland satt upp för vår kommentarsfunktion är det ok, även om vi önskar att flera skulle våga sig åtminstone på förnamnet.
Våra regler är enkla. Man får kommentera ledare och vissa artiklar under kontorstid, mellan 8.15 och 16.45. Man får inte uttrycka sig kränkande om andra namngivna personer. Man får inte uttala sig rasistiskt, inte uppmana till våld, inte smutskasta andra i största allmänhet.
Kommer det sådana kommentarer tar vi bort dem.
Det är den kompromiss vi stannade för när vi för något år sedan helt stängde våra kommentarsfält för att vi inte längre ville stå för det som sades där. Fortfarande har vi ingen kommentarsfunktion på insändare, eftersom vi tycker att insändarskribenter ska få ha sin taltur i fred även på nätet.
Är detta ett perfekt system. Fungerar det alltid? Absolut inte. Vi gör misstag hela tiden. Vi slarvar. Vi misslyckas, men vi försöker hitta balansen mellan att tillåta en frän och kritisk debatt samtidigt som vi håller den om inte luktfri så åtminstone uthärdligt.
Vi går ofta in i debatterna och förklarar och påminner om våra regler. Vi märker att det har effekt.
Vi överväger ständigt förbättringar av det system vi jobbar med. I och med att man som läsare kan anmäla en kommentar man finner kränkande går det alltid att fånga redaktionens uppmärksamhet för det man tycker borde tas bort.

När Aftonbladet nu gått in för registrering av nätkommentatorer är det en positiv utveckling. Aftonbladet är marknadsledande och har haft en otäckt vildvuxen kommentarsflora, långt bortom det vi på Åland upplevt. En markering från de stora, i kölvattnet av den norska tragedin, är att se humanism och ansvarstagande segra över marknads- och penningtänkandet.
Låt oss dock påminna om att dagstidningars hemsidor, där det oftast finns en moderering och kontroll av kommentarerna, bara är en pytteliten del av problemet. Den verkliga stanken stiger från forum och sajter där allt är tillåtet och ingen ställs till ansvar.
Nya Åland har i många år medvetet jobbat med problemet, och det avser vi att fortsätta med.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax

tfn 528465

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax