DELA
Foto: Stefan Öhberg

Freda friheten i den digitala världen

Flera åländska toppolitikers lösenord till olika internetkonton har läckt ut. De är inte ensamma.

I tisdags rapporterade svenska medier att bland andra Sveriges statsminister Stefan Löfven utsatts för samma sak.

Det är dags att höja på ögonbrynen och ta en extra titt på it-säkerheten.
Gårdagens ledarsida behandlade internets snabba utveckling. Från att world wide web lanserades 1990 har antalet människor och maskiner som kopplats samman på internet växt explosionsartat. I år beräknas 23 miljarder maskiner vara uppkopplade på nätet, 2020 beräknas antalet vara 50 miljarder. Smarta telefoner, klockor, till och med madrasser och brödrostar är nu sammankopplade med varandra och skickar och lagrar information om användarna och hur apparaterna används.

Information, eller data som det kallas, är den nya hårdvalutan. En av världens ledande it-säkerhetsexperter Mikko Hyppönen kallade i dagarna data för den nya oljan eftersom den är så viktig som vara. Data som samlas in lagligt via applikationer på de smarta telefonerna eller data som samlas in via hackerattacker köps och säljs för att utveckla morgondagens teknik vilket stärker de globala företagens marknadspositioner.

Men under den historiskt snabba utvecklingen och spridningen av internet har användarvänligheten prioriterats före säkerheten. Det får också konsekvenser. Antalet nätbrott och nätbedrägerier ökar snabbt och många myndigheter och institutioner hänger inte med i utvecklingen. Sofistikerade hackers ligger ofta steget före.

I går började en it-bedrägerihärva värd 250 miljoner kronor rullas upp i Sverige. Hittills har fyra personer häktats misstänkta för brott och antalet förväntas stiga. Bedragare kan till exempel beställa varor i andras namn eller skicka falska fakturor.

Nya Åland avslöjar också i dag att bland andra lantrådet Katrin Sjögrens regeringsmejl har utsatts för lösenordshämtning. Också Mats Perämaa, Runar Karlsson, Carina Aaltonen med flera har drabbats. Även undertecknads konto har utsatts, tillsammans med 153 miljoner andra Adobeanvändare.

De cybermetoder som används för att plantera informationssamlande program kan användas i andra syften, alla företag är i dag i någon mån it-företag. I december 2015 slogs tre ukrainska elleverantörers nät ut samtidigt vilket resulterade i att hundratusentals hushåll blev utan el, en del av den nya typen av krigföring.

För fyra veckor sedan inträffade den största överbelastningsattacken i internets historia. Den utfördes inte genom datorer som vi har vant oss vid, utan via saker som är uppkopplade – till exempel webbkameror.

It-brott kan drabba ett lands infrastruktur som elnät eller vattenförsörjning, eller viktiga samhällsinstitutioner som banker eller trafiklösningar. Samma grundmetoder kan användas för att genomföra lösenordsstöld eller identitetskapning.

Vad som sker mellan de maskiner som är sammankopplade via internet är för majoriteten av oss en gåta. Därför värderar vi ofta cyberhoten som mer abstrakta än risken att råka ut för misshandel eller att Ryssland placerar miltärfartyg i Östersjön. Men it-säkerhet måste tas på allvar av privatpersoner, myndigheter och länder.

Vi lever i den digitala tidsåldern, vi måste också freda vår frihet i den digitala världen.

Byt lösenord ofta. Använd inte samma lösenord till alla dina konton.