DELA

Framtiden är här!

Nya Åland gör en av sina största satsningar någonsin.
Vi ändrar allt.

Tidningsläsandet är för alltid förändrat.

Patriarken som efter middagen sätter sig ner med pipan och läser tidningen finns inte längre.

Istället finns är mängder av människor i alla åldrar som läser artiklar, krönikor och nyheter i ett ständigt flöde, överallt och hela tiden.

Det borde vara ett jubelrop för tidningsbranschen: aldrig har så många läst!

Istället har tidningsbranschen redan från början halkat efter. Eller var det marknaden som halkade efter internet, och aldrig förstod att det som finns på internet också måste kosta?

Patriarken som efter middagen sätter sig ner med pipan och läser tidningen, betalade också villigt för sin prenumeration. Det var genom tidningen han fick veta vad som hänt. Det fanns inga andra kanaler.

Nu är kanalerna många. Nya Åland, till exempel, använder sig dagligen inte bara av pappersformatet utan också hemsidan på nätet, webb-tv, tv i rutan och sociala medier.

Våra läsare hittar oss överallt, och det är vi stolta över.

Däremot sjunker antalet prenumeranter, det är inget att hymla med. Allt färre vill betala för att läsa papperstidningen.

Nya Ålands räckvidd, det vill säga så många vi dagligen når genom alla våra kanaler, har aldrig varit större.

Tidningsbranschens problem är att detta: alla vill läsa, men få vill betala. Det innebär att tidningsbranschen inte har råd att producera det som läsarna vill ha.

Inom Nya Åland har vi under en lång period funderat på hur vi ska möta våra läsares behov, och samtidigt, helt krasst, se till att journalisterna har mat på bordet.

I dag presenterar vi vår lösning: vi ska bli mest, flest, bäst och billigast.

Från och med 9 och 10 maj kommer Nya Ålands e-tidning ut på helgerna. Den kan man läsa i sin telefon eller i sin läsplatta.

Från och med årskiftet kommer tidningen ut sju dagar i veckan, samtidigt går vi ner i antalet papperstidningar. Tre dagar i veckan får prenumeranterna en fullmatad papperstidning i brevlådan, sju dagar i veckan kan man läsa e-tidningen på webben.

Vi ska göra fler korta tv-inslag på webben och utöka nyhetsdygnet så att webben uppdateras oftare – helst dygnet runt.

Prenumeranterna kan endera betala enbart för papperstidningen, enbart för e-tidningen eller också välja att prenumerera på båda.

Samtidigt ska personalen må bättre. Som förmodligen första tidning i landet hoppas vi genomföra sextimmars arbetsdag för redaktionen (något som för övrigt redan intresserat andra tidningar).

Vi ska jobba i helt nya joursystem, dels för att motsvara läsarnas förväntningar på ett längre nyhetsdygn, dels för att göra Nya Åland till en attraktivare arbetsplats.

I en överlevnadssituation handlar det om att ständigt röra sig framåt. Aldrig stå still, aldrig stagnera.

Det är vad Nya Åland gör nu: vi rör oss framåt. Vi stagnerar inte. Vi förändrar och vågar.

Lördagen den nionde maj välkomnar Nya Åland alla läsare till oss i Dalbo. Vi bjuder på korv och kladdkaka och vi vill höra era åsikter om förändringarna som tidningen står inför.

Vi visar också läsarna hur man ska göra för att läsa e-tidningen.

Det är viktigt att vi får alla med.

Nya Åland är inget utan sina läsare.

Så välkomna till oss den nionde maj.

Och välkomna med oss in i framtiden!