DELA
Foto: Hanne Salonen / Riksdagen

Förvänta dig inte mer av en populist

Finland – eller Åland – är inte förskonat från trenderna i världen. Därför ska man inte förvånas över det ovärdiga politiska beteendet som visade sig i riksdagen i förra veckan. Populister är populister och det är naivt att tro något annat.

Turbulensen i den finländska riksdagen nådde över nyhetströskeln även i internationell press förra veckan. Orsaken var Sannfinländarnas drag att förhala och försöka stoppa omröstningen om EU:s återhämtningsfond – som inte bara stoppat fonden utan även hela EU:s budget för den kommande perioden. Den här gången slutade kalabaliken lyckligt, men det behöver inte vara utfallet nästa gång.

Om någon missat vad som hänt: Riksdagen debatterade EU:s återhämtningsfond (som även ska ge dryga tio miljoner till Åland) dygnet runt flera dagar i sträck förra veckan, eftersom Sannfinländarna ville skjuta fram omröstningen i sakfrågan så att det riskerat fälla hela fonden. Tillvägagångssättet var att filibustra, alltså hålla flera timslånga (nonsens)inlägg och sedan, när rätt ledamöter var på plats i salen, snabbt rösta för en bordläggning till långt in i framtiden. Det hade sannolikt gått vägen om inte andra vice talman Juha Erola, sannfinländare, på förhand antytt att han var beredd att göra så. En talman ska alltid förhålla sig neutral till de ärenden man behandlar och då passar det sig inte att se till att det blir omröstningar om bordläggningar med kort varsel, mitt i natten när det egna partiet för stunden råkar vara i majoritet i salen. Tack och lov snappade talman Anu Vehviläinen (C) upp antydningen av Juha Erola och beslutade att hon inte har så mycket förtroende för honom att hon vågade överlåta talmansklubban till honom i det här aktuella ärendet. Tur det. För till slut tog debatten slut och i tisdags kunde riksdagen rösta om sakfrågan.

Nu har grundlagsutskottet bestämt sig för att göra ett ärende av debaclet och se över vilka oskrivna regler som eventuellt behöver förtydligas och sättas på pränt. Framför allt handlar det om hur många gånger ett ärende kan bordläggas, eftersom nuvarande etablerad praxis ifrågasatts och en obegränsad bordläggningsrätt kan skjuta förslag och ärenden som egentligen har majoritetens stöd i sank. Framtiden får utvisa vad det leder till.

Många har, med rätta, förfasat sig över det simpla beteendet att försöka hitta kryphål för att förhala ett ärende på det här sättet. Det är skamligt, ovärdigt en riksdag och det göder politikerföraktet. Det är helt sant.

Men alla som förvånats över tillvägagångssättet behöver se sig i spegeln. Trodde någon att finländska populister skulle vara mer hederliga än populister i gemen? Att typiska populistbeteenden som förekommer i andra delar av världen inte skulle komma hit?

Den som tror att alla politiker automatiskt vill jobba för att bygga upp samhället, stärka demokratin, stärka förtroendet för politiker och demokratiska tillvägagångssätt behöver genast uppdatera sig om verkligheten. Det är inte så det ser ut i världen i dag (någon som minns Donald Trump?) och det är naivt att tro att finländska, eller för den delen åländska, populister skulle vara det minsta lilla bättre.

Fakta, hederlighet, respekt för andra människor, sanning och demokratiska överenskommelser är ingenting som populister köper rakt av.

Det är förstås oerhört sorgligt att det är så, men det är så det ser ut i världen och det påverkar både Finlands riksdag och Ålands eget parlament.

Ju förr alla inser det, desto bättre.

Att det ser ut så här kräver två saker:

Ett, det kräver att samhället har robusta system som klarar populistiska utspel. Den här gången räddade en klarsynt talman situationen. Tydligare regler om bordläggningar kan göra systemet än mer robust. Inbyggd tröghet i att ändra systemet är också ett skydd i sig.

Två, det kräver att varje väljare ser sitt ansvar när hen står i valurnan och röstar. Den som röstar på en populist måste förstå riskerna med populism.

Demokratin bygger på att varje medborgare har en röst som den får använda som hen vill. Använd den till att bygga upp samhället, annars kan du, i förlängningen, förlora delar av demokratin.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp