DELA

Första valfrågan har officiellt lanserats

Det har ju legat i luften en tid, denna frustration från Moderat samlings sida att man sin samlade storlek till trots inte fått landskapsregeringen att gå dit man vill.
Centern och Socialdemokraterna har blockerat alla strävanden längre högerut än mitten, och budgeten präglas av många kompromisser där moderata hjärtefrågor får noga formulerade skrivningar men ingen konkret verkstad. En fråga där Moderaterna dock nått framgång är det förhöjda hemvårdsstödet, som länge varit en hjärtefråga.

När frustrationen nu exploderar i fråga om renoveringen av Vårdö-bron så sprutar lavan ur en krater så djup att ilskan inte alls står i proportion till själva frågan.
Sällan har man sett så mycket fnysande, fräsande och ilskna blickar under blänkande hårfästen som när lagtinget i onsdags debatterade Vårdö-bron, trots att man satt på andra dagen, och kompromissförslag redan hamrades ut mellan de olika partiernas löpare. Nu skulle det minsann visas var skåpet ska stå, och all tidigare samsyn med den regering man sitter i tycks bortblåst, till förmån för en växande vänskap med Liberalerna, som dock med undantag av Mats Perämaa sitter förvånansvärt tysta i debatten.

Hela bro-frågan kan bli ett Damokles-svärd som hänger ovanför bägge partierna inför valåret. Moderaterna driver stenhårt sin åsikt att det enligt deras samlade kunskap går att renovera bron, trots att oberoende experter sagt nej. Om de vinner slaget ska det bevisas att de har rätt. Om inte, då blir det pinsamt. Jättepinsamt.

Liberalerna har varit ett starkt parti på landsbygden, och i Vårdö. Så är det inte, med förlov sagt, alls längre. Tidigare ledande liberaler på Vårdö har uttryckt sin synnerliga ilska över partiets ståndpunkt, liksom också andra partiveteraner på norra Åland.
Det som började som regelrätt oppositionspolitik kan, genom risken att man vinner genom Moderaternas stöd, bli en riktig sjunkbomb hos väljarkåren, och då är förstås ingen gladare än Centern, dit de flesta rösterna naturligt kommer att gå.

Det är alltså en risktagning, denna fråga. Eftersom ett avgörande om huruvida det går att renovera bron kommer före valet, är detta en fråga som hjälper eller stjälper. Hos Moderater och Liberaler får man knäppa både händer och fötter och hoppas att de kunskaper och experter man förlitar sig på faktiskt vet bättre än dem landskapsregeringen anlitat.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax