DELA

För mycket bark i brödet ger bitter eftersmak

Hur ska ÅHS lyckas göra mer med mindre resurser?

Efter att budgetförslaget från ÅHS redogjordes kunde skärgårdsborna andas ut – för ett litet tag iallafall.

Styrelsen och finansminister Mats Perämaa (Lib) är överens, vården i skärgården måste effektiviseras. Till vilken grad är detta verkligen möjligt? Effektivisera är att göra mer, med mindre resurser. Det betyder oftast att göra lika mycket eller mer på mindre tid och/eller med mindre pengar. I ekonomiskt kärva tider är ordet ”effektivisera” chefers, tjänstemäns och politikers favoritord.

Det är en självklarhet att våra skattemedel används på det mest effektiva sättet. Att kontrollera och se över hur man kan göra saker bättre är en del av arbetet – men man kan inte effektivisera i all evighet. Man kommer till en punkt då man med mindre medel faktiskt inte kan göra lika mycket eller lika bra. Med mindre mjöl kan vi göra lika mycket bröd om vi blandar ner lite bark. Till en början känner man inte den beska smaken, men om man fortsätter ta bort mjöl och fyller på med bark och fortsätter baka lika många limpor märker man snart att brödet inte smakar bra.

Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) ville under presskonferensen då budgeten presenterades lugna ålänningarna, ”den åländska sjukvården kommer inte att demoleras”. Hon sa att man kommer att göra allt för att nedskärningarna och besparingarna ska märkas så lite som möjligt.

Det är en vacker målsättning och alldeles säkert en uppriktig sådan att styrelsen hoppas på att kvaliteten på sjukvården inte ska försämras. Men ser vi sanningen i vitögat har kanske förhoppningen inte mycket med verkligheten att göra. Vi kan hoppas att vården inte kommer att bli sämre, men hur ska det gå till med de krympta resurserna och förhöjda målsättningarna?

En åldrande befolkning och minskning av vårdplatser är en svår ekvation om kvaliteten av vården ska förbli den samma. Två tjänster färre inom städenheten och fler lokaler på deras arbetslista. Problem med sjukfrånvaro inom personalen, minskning av resurserna, höjning av priserna men man vill ändå satsa på personalens hälsa. Hur ska det gå till?

Politiker vill gömma sig bakom det förrädiska ordet effektivisera. Ärlighet vara längst. Göm er inte bakom fagra ord.

Vi måste inse att spartiderna sätter krav –men då kanske vi inte samtidigt kan höja på förväntningarna?

Vi måste inse när vi inte kan göra allt som vi vill. Vi måste prioritera. Vill vi ha en bra sjukvård så måste vi satsa på den ekonomiskt.

Annars kommer vi att effektivisera oss till döds.