DELA

Folkvett bra måttstock för sociala medier

Under rubriken ”Muntlig diskussion” står det i ordningsreglerna för Ålands lagting bland annat:
”Av respekt för lagtinget bör de bärbara datorerna under pågående plenum användas för lagtingsarbetet.”
Denna mening har införts med anledning av en tidigare diskussion om lämpligheten i att kritisera andra lagtingsledamöters inlägg i plenum på Facebook, under pågående debatt.

Som ordningsmarkering är denna precisering tämligen mild. Ändå har lagtingsman Danne Sundman funnit det viktigt att på Facebook och i en intervju i tidningen Åland deklarera att han minsann tänker hänga på Fejan ändå, för att det är viktigt för friheter och rättigheter och kommunikation och man vet inte allt.
Låt oss nu stanna upp lite och reda ut några begrepp.

Ingen har blivit förbjuden att använda sociala medier i sitt politiska arbete. Ingen har blivit tillsagd att inte kommunicera med väljarna. Presidiet har, med talman Britt Lundbergs (C) ord, rekommenderat att man inte ska använda sociala medier under plenum.
Vad betyder det?
Jo, att man medan ett plenum pågår inte ska chatta med andra om det plenum man är med på, eller twittra kommentarer om debatten eller sina kolleger. Det betyder att man ska vara närvarande i debatten och låta sina kolleger få ha sin taltur utan att man gör sig lustig över dem eller deras argument samtidigt som de pratar, och utan att de kan ge sin syn på saker.

I en realtids-värld skulle det kallas vanligt folkvett.
Det händer rätt ofta att ledamöter i lagtinget mer eller mindre högljutt i salen kommenterar varandras framträdanden. Det känns oförskämt och störande. Den enda skillnaden med Facebook-kommentarerna är att den det berör inte har möjlighet att vara med eller ens märka meningsutbyten på nätet, eftersom han eller hon ju står i lagtingets talarstol.

Debatten i Ålands lagting lämnar ofta en del i övrigt att önska när det gäller stringens och retorik. Den kan, kort sagt, vara riktigt tråkig. Det är ytterst sällan någon genom sin briljans som talare övertygar de andra i salen om sina åsikter. Kompromisser hamras fram bakom kulisserna eller i utskotten.
Det är synd, men ingen ursäkt för att på betald arbetstid chatta om jobbet med den utvalda skara människor som råkar vara ens vänner på Facebook eller följa en på Twitter. Det är nämligen en, växande men dock, begränsad skara människor som får tillgång till exempelvis Danne Sundmans debatt om debatten.
Den debatten är öppen, men ändå inte. Den är inte tillgänglig för alla.

Alla andra dygnets timmar må det stå var och en folkvald fritt att kommunicera med sina väljare, med journalister, med släkt och vänner och med varann på alla tänkbara medier, men det är inte orimligt mycket begärt att en lagtingsledamot när han eller hon sitter och utför det viktiga jobb han valts in för, faktiskt koncentrerar sig på det.
Inte sitter man hemma vid matbordet heller och twittrar om att maten är äcklig medan den som lagat den sitter mitt emot.

Vad ska man ha ett plenum till i Ålands lagting, om inte ens de som sitter där orkar bry sig, utan måste sitta och klottra mentalt för att hålla sig vakna?

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax