DELA

Fler människor än någonsin fast i modernt slaveri

Trodde ni att slaveriet är avskaffat och att alla människor är födda fria?
Då har ni fel. Enligt australiska Walk Free Foundation som står bakom rapporten ”Global Slavery Index” befinner sig 30 miljoner människor i dag i modernt slaveri. Omkring 14 miljoner av dem bor i Indien. Sett till folkmängd finns flest slavar i Mauretanien. Andra länder som utmärker sig på listan är Kina, Pakistan, Nigeria och Etiopien.
Det moderna slaveriet handlar om tvångsarbete, trafficking och förhållanden där människor köps och säljs som varor.
Finland befinner sig i rankningen på plats 150, och har enligt Walk Free Foundation mellan 600 och 700 människor i landet som lever som slavar.

Det är en förfärande siffra för vårt välmående land, trots att den är relativt sett låg.
Ännu värre blir det när man betänker att vi i vårt land aktivt bidrar till att hålla människor som slavar, och att vi gör det av bekvämlighet, lust, konsumtionslystnad och för att vi vill köpa billiga kläder, prylar och mat på en globaliserad marknad.

Om vi helt släpper den stora frågan, hur globala strukturer håller människor i fattigdom och slaveri, och koncentrerar oss på vårt personliga och individuella ansvar ser vi följande: Vi i den välmående delen av världen är de huvudsakliga konsumenterna för det världens slavar producerar.
Vi köper sex och porr.
Vi köper mat som omöjligt kan produceras av människor som får lön för sitt arbete.
Vi köper kläder som är så billiga att de bara kan tillverkas till exempel i södra Indiens stora textilslavfabriker.

Vi är inte dåliga människor. Skulle vi konfronteras, i verkliga livet, med de barn som producerar våra kläder, skulle vi reagera med avsmak och skam, och lova oss själva att aldrig mera köpa av det märket.
Vi väljer att inte ta till oss den informationen. Vi väljer att förbli okunniga.

Det finns förvisso saker som ännu är höljda i dunkel. Det är svårt att med full säkerhet veta vilka alla produkters om producerats under slavliknande förhållanden, men med hjälp av den dator, läsplatta eller smarttelefon de flesta av oss håller i handen varje dag (som visserligen också kan vara producerad av slavar) finns informationen på en knapptrycknings avstånd.
Börja till exempel med http://www.globalslaveryindex.org
Eller varför inte http://www.amnesty.se/
Eller http://www.ilo.org

Vad kan du göra sen när du vet?
Köp medvetet. Köp dyrare, men mindre.
Detta är inte en fråga om höger eller vänster eller hur vi ska ordna vårt samhälle i antal kommuner eller investeringar i vår infrastruktur. Det handlar om huruvida vi som individer och samhälle kan tillåta oss att vara delar av en struktur som håller slavar, där vi är de fria som profiterar på medmänniskors slaveri.

När slaveriet officiellt avskaffades fanns en stark abolitionist-rörelse som argumenterade för människors lika värde. I dag finns inget stöd i lagstiftning för slaveri, men det finns flera slavar än någonsin.
Visst kan vi öppna våra ögon för problemet?

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax