DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>LITEN SKALA Erik Sjöblom demonstrerar Storfjärdens fisks lilla raffinaderi som framställer fiskdiesel i huvudsak av fiskrens från den egna anläggningen. Nu har man betydligt större planer. Bilden togs 2013.

Fiskrensdieseln – ett projekt utöver det vanliga

Bolaget Petrolax vill framställa biodiesel av fiskrens i betydligt större utsträckning än vad som tidigare gjorts på Åland och vill försäkra sig om att främst landskapet, men också näringslivet, hakar på och ställer om sina fordonsflottor till det miljövänliga bränslet.

Miljöminister Camilla Gunell (S) jublar över initiativet, men kan i gårdagens Nya Åland inte utlova något stöd.

Jubla borde både landskapsregeringen och näringslivet. Att lokalt kunna framställa ett fossilfritt bränsle som med ingen eller bara små konfigureringar kan driva varenda dieselmotor på Åland är ett drömläge. Dels för att det minskar importen av fossilt bränsle och därmed beroendet av de oljeexporterande länderna.

Men framför allt för att det skulle vara en stor hjälp i arbetet med att göra Åland både hållbart och fossilfritt snabbt.

Förbränningsmotorn är ett av naven kring vilket hela samhället kretsar och kommer att kretsa kring under många år än, oavsett vad vi tycker om den. Till en del kan förbränningsmotorn bytas ut mot den miljömässigt överlägsna elmotorn, men under överskådlig tid kommer elmotorerna varken att ha tillräcklig räckvidd beroende på batterikapacitet, eller bli tillräckligt billiga för att göra dem konkurrenskraftiga nog.

Men om man kan driva förbränningsmotorer med ett fossilfritt alternativ till dagens diesel och bensin, då närmar vi oss drömmen om ett fossilfritt samhälle.

Bakom Petrolax står bland andra Sixten Sjöblom och Ulf Grüssner som i många år arbetat med att framställa biodiesel av fiskolja, vilken i sin tur framställs från fiskrens. Att de nu presenterar en utökad satsning är logiskt då Fifax satsar stort i Eckerö på sin fiskodling. Också den allmänna debatten handlar mycket om att vi borde äta mindre kött och mer fisk, och också i den aspekten är satsningen i linje med tiden.

Men mest av allt är den kort och gott smart. Om man kan slå flera flugor i en smäll ska man göra det. Biodiesel av fiskrens sänker koldioxidutsläpp, är ett bra sätt att ta hand om överskottet från fiskodlingarna och har mycket låg tröskel för användarna då den fungerar nästintill på samma sätt som fossil diesel.

Kort sagt: ett projekt Åland inte har råd att gå miste om.