DELA
Foto: Jonas Edsvik

Fira nyktert – för barnens skull

Fråga ett barn vilket är den bästa dagen på året. Ofta är det julafton eller födelsedagen som är svaret. Det är inte så konstigt, med tanke på all den uppmärksamhet barnen – helt befogat – får under de två dagarna.

Men julafton innebär inte automatiskt glädje och trygghet för alla barn. För många betyder det oro och ångest över vuxnas beteende.
Julafton är familjens högtidsdag, medan juldagen är den stora festdagen ute på lokal. På krogen förutsätts varje vuxen ta ansvar för sig själv och även om det också leder till merarbete för polisen, är det inte det stora problemet med vårt julfirande.

Det stora problemet är att polisen erfar att alkoholen trängt in även i de åländska hemmens julfirande i sådan grad att polisens arbetsinsatser krävs allt oftare – även under julafton. Det är gräl, bråk och våldsamheter. Det är en oroväckande utveckling som pågått de senaste decennierna.

I år har Alko, efter ändringar i den finländska alkohollagstiftningen, öppet även under julaftons förmiddag, även på Åland. Alkos försäljning på julafton har kanske inte så stor inverkan på det stora hela, men det ger ytterligare en möjlighet att förse sig ”för säkerhets skull”. För den som lever i gränslandet mellan hållbart alkoholbruk och riskbruk eller missbruk kan det vara det som är avgörande för en bra eller en dålig jul.

För de flesta är inte alkoholen något problem, varken under julfirandet eller under resten av året. För de flesta är julölen till maten eller glöggen efter julklappsutdelningen alldeles lagom. Bra så.

Problemet är att var femte man och var tionde kvinna når upp till eller överskrider gränsen för riskbruk varje vecka. I ett sällskap med tio vuxna finns det alltså en eller flera med ett potentiellt riskabelt alkoholbruk. Det kan sätta sordin på stämningen för hela sällskapet.

Barnen är ofta de som snabbast märker av ändringar i sinnesstämningar, även på nyansnivå. Ett aning höjt tonläge, ett lite för bullrigt skratt eller glansiga ögon kan vara det som gör att julafton övergår från en trygg till otrygg. Speciellt för de barn som även till vardags lever i närheten av vuxna som har ett riskabelt bruk.

Det är de vuxna i sällskapet som kan ta ställning för en nykter jul, som föreslår att alla solidariskt firar nyktert. För den som har ett problematiskt förhållande till alkohol gör ett solidariskt beslut bland de vuxna det enklare att hålla sig nykter. Det är betydligt lättare än att tacka nej till den spetsade glöggen eller behöva be om en alkoholfri variant.

Julen är den högtid som barnen ser framemot under hela året. Låt barnen vakna med den glada sortens fjärilar i magen på julaftonsmorgon – med förväntan över samvaro, tomtens ankomst och julklappar – inte med oro och ångest över att mamma, pappa eller någon annan vuxen ska bete sig konstigt, bli högljudd, grälsjuk, elak eller våldsam.

Vuxna har möjligheten att fira juldagen på lokal, men barnen kan inte välja vem de firar sin julafton med. Fira nyktert – för barnens skull!