DELA
Foto: Stefan Öhberg

Finnairs förändring blir en försämring

Finnairs effektivisering är ett steg i fel riktning för både ålänningarna och miljön.
”Finnair startar ny flygtur mellan Helsingfors–Åbo–Mariehamn”.

Så rubricerades nyheten om det finländska flygbolagets omstrukturering. Men någon regelrätt ny rutt blir det inte när Helsingforsplanet till Mariehamn börjar mellanlanda i Åbo från och med den 27 april 2017.

Morgonflyget mellan Mariehamn och Åbo gör redan motsvarande mellanlandning sedan en tid tillbaka. För de ålänningar som vill tillbringa dagen i Åbo öppnar mellanlandningen för mera valfrihet. I dagsläget finns redan lågprisbolaget Nextjet som trafikerar mellan Mariehamn och Åbo vilket är väldigt värdefullt för till exempel cancerpatienter som behöver få vård i Åbo.

För alla de som flyger mellan Åland och Helsingfors är Finnairs ”effektivisering” en regelrätt försämring. I praktiken innebär förändringen att den som vill flyga från Helsingfors till Mariehamn på kvällen får en 35 minuter längre flygresa. Det är ingen allvarlig försämring, men det är ett steg i fel riktning ur åländsk synvinkel.

Kvällsflyget är ändå inte det största problemet. Morgonflyget mellan Mariehamn och Helsingfors var redan tidigare problematiskt eftersom det avgick klockan 9.50 och innebar att det var praktiskt omöjligt att vara i Helsingfors centrum innan klockan 12. Det är inte bra för det åländska näringslivet eller politikerna som behöver ha en tät kontakt med Helsingfors. Den nyligen införda mellanlandningen gör att det inte lättare för Helsingforsresenärer. I praktiken innebär det att den som har ett morgonmöte i Helsingfors måste flyga kvällen innan och betala för en hotellnatt.

Frågan om hur priserna kommer att påverkas av den nya förändringen är fortfarande ett frågetecken. För att kommunaktionen mellan Åland och riket ska fungera som det är tänkt bör priserna hållas på en rimlig nivå. Priserna i dag är redan rätt höga om man inte har god framförhållning.

Lyfter man blicken från det åländska perspektivet kan man också ifrågasätta ”effektiveringen” ur ett hållbarhetsperspektiv.

Staten har storsatsat på en järnvägsbana värd 780 miljoner euro mellan Helsingfors centrum och flygplatsen i Vanda. Rutten togs i bruk sensommaren 2015 och var väldigt efterlängtad eftersom den skulle göra att allt flera kan ta sig till Finlands enda stora flygplats med kollektivtrafik. Tågbanan skulle således tjäna hela landet, inte bara Helsingforsborna.

Genom att det statliga flygbolaget Finnair nu satsar på två nya flygrutter mellan Åbo och Helsingfors skickar man motstridiga signaler. Varför ska man flyga på en av de sträckor där staten spenderat hundratals miljoner på snabb och smidig kollektivtrafik? Känslan av att den vänstra handen inte vet vad den högra gör blir påtaglig.

Frågan är också hur eftertraktad flygrutten mellan Åbo och Helsingfors är? Med tåg tar sträckan Helsingfors–Åbo i dag kring två timmar. Dessutom finns det lågprisbussar som tar dig till Åbo för några euro.

Åboborna har under de senaste åren vant sig med att både få och fråntas flygrutter. Frågan är hur länge den här idén flyger.