DELA
Foto: Stefan Öhberg

Finlandssvenskt, grönt eller … sannfinländskt?

Det kan bli en strid på kniven mellan SFP, De gröna och Sannfinländarna i söndagens val om det sista mandatet.
Ålands röster blir antagligen avgörande för SFP:s vinst eller förlust.

Enligt en partimätning som Yle publicerade på torsdagen så kan SFP förlora sin EU-plats till De gröna med endast 706 rösters marginal. Men i mätningen, som gjorts bland befolkningen på fastlandet, så är inte Åland med.

Enligt prognosen verkar 12 av Finlands 13 platser i EU parlamentet vara ganska klara. Socialdemokraterna får två, Vänsterförbundet en, Samlingspartiet tre, Centern två, Sannfinländarna två och De Gröna säkrar två platser. Men det trettonde mandatet hänger ännu löst.

Om man får tro mätningen så är det De Gröna, som ligger närmast till hands för att kamma hem den sista platsen. Men de gröna anhängarna vallfärdade inte direkt till EU-valurnorna förra gången, så chansen är stor att flitiga SFP:are rycker tillbaka sitt mandat. Och där har Åland en stor roll att spela.

I förra valet så fick SFP drygt 10 000 röster från Åland via Britt Lundberg och valdeltagandet var högst i landet med 57,4 procent. I valet 2009 var de åländska rösterna direkt avgörande för att Carl Haglund (SFP) blev invald.

Men det åländska fältet är denna gång splittrat med två profilstarka kandidater. I månadens Ålands Gallup fick Anton Nilsson, som ställer upp på SFP:s lista, 58,6 procent av rösterna och Camilla Gunell, som ställer upp för finska Socialdemokraterna, 16,4 procent. 8,1 procent tänker rösta på Nils Torvalds (SFP).

Om rösterna skulle falla ut såsom gallupen ger sken av och vi skulle rösta lika mantalt som förra valet, så skulle SFP få cirka 6 500 åländska röster, vilket med råge överskrider marginalen på 706 som krävs för att klå De Gröna.

Men det tål att påminnas om att ålänningarna ju faktiskt har fritt fram att rösta på vilken finländsk kandidat som helst och kanske ser vi mer mångfald i valresultatet i landskapet på söndag.

Men det finns en sak som talar till SFP-vågskålen Ålands nackdel. Ivriga röstare i Finland. Förhandsröstningen har varit livligare än tidigare och om valdeltagandet blir stort i hela landet så väger de åländska röstarna allt mindre.

En joker i dramat är Sannfinländarna som enligt Yles partimätning ligger endast 1 338 röster från att ta den trettonde platsen. Men de har haft svårt att mobilisera väljare i EU-valet tidigare.

Det är alltså många saker att ta i beaktande inför söndagens EU-val.

Men en sak är säker – Åland har en stor roll att spela.