DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>BELLARSHAMN Här har Brändö kommun planerat ett strandnära bostadsområde. De två första tomterna har sålts till paret Lehtonen, som har fått jordförvärvstillstånd men inte hembygdsrätt, för i motsats till dem själva anser myndigheterna inte att de bor i Brändö.

Får vem som helst flytta till Brändö?

Har vi som medborgare i Finland, bosatta i Norden, medlemmar i EU rätt att bosätta oss var vi vill inom landet, Norden, Eu?

Det spontana svaret är ”Självfallet!” Men det gäller inte alltid.
Makarna Lehtonen, som har bott på Brändö sedan 2008, bor inte där. Det anser Åbo stad, där de arbetar, skatterättelsenämnden, som beslutat att skatten skall gå till Åbo, förvaltningsdomstolen som stöder nämnden och landskapsregeringen, som i fjol avslog parets ansökan om hembygdsrätt.

Hur kan det bli så? Paret har bostad i Brändö och tillbringar all sin lediga tid där.

Men de har också en bostad i Åbo, där de bor i veckorna på grund av arbete, och det väger tyngre för myndigheterna. För att betraktas som bosatta i Brändö borde paret ha sagt upp sina läkartjänster i Åbo och skaffat sig nya jobb på Åland. Sannolikt hade det då handlat om Mariehamn. Och för att kunna sköta en tjänst i Mariehamn hade det krävts en bostad någonstans på fasta Åland för övernattningar.

Var hade paret då ansetts bo? I Brändö, där de själva känner sig hemma, i Mariehamn där de arbetar eller i den faståländska kommun där de övernattar när de inte kan ta färjan hem över natten?

När så många myndigheter har kommit till ett och samma resultat, att paret bor i Åbo, så finns det möjligen omständigheter som vi utomstående inte har fått veta och som har påverkat besluten. Det är den enda rimliga slutsatsen.

Att folk i dagen värld inte alltid arbetar i samma by där de bor är inget ovanligt. Det finns faktiskt människor som arbetar och bor i skilda länder. Så vad är det som avgör var man bor?

Lagen, tolkad av en lekman, säger i det här fallet att hemkommunen är den kommun där man har familjeband, får sin utkomst eller av av andra motsvarande orsaker själv betraktar som sin hemkommun och dit man på basen av tidigare nämnda omständigheter har fasta band.

Om jag är ensamstående, hyr en lägenhet i Mariehamn, har vinterbonad, flott stuga i Finström och arbetar i Eckerö, vem skall då ha mina skatter?

Om jag som nybliven pensionär beslutar att rusta upp mitt barndomshem i Sjundeå och pendlar mellan där och här, var anser myndigheterna då att jag bor? Jag har garanterat starka familjeband till Sjundeå. Men om maken finns i Mariehamn så räknas väl han också?

Får jag i så fall välja själv eller skall skatten betalas i den kommun där jag sover flest nätter per år?

Det är inte alla som finner sig i myndigheternas beslut. Läkaren Peter Darby blev närmast legendarisk när han vägrade gå med på att betala skatt i Sverige. Han bodde med familjen på Åland, men jobbade i Sverige, vilket betydde att han till en början veckopendlade. Men när de svenska myndigheterna vägrade gå med på att han var bosatt på Åland och krävde att han skulle betala skatt i Sverige så började han pendla dagligen! Det blev långa dagar, men han höll ut.

Möjligen skulle det gå att pendla dagligen också mellan Brändö och Åbo, men hur många skulle orka? Så länge lagen ser ut som den gör och kommunerna slår vakt om sina skattepengar lär de flesta få finna sig i myndigheternas beslut. Men något frågande ställer man sig till landskapsregeringens beslut att inte gå med på hembygdsrätt.

En Åbobo kan inte få hembygdsrätt, så långt lär alla vara överens. Men på Åland är det satt i system att man kan bo i en kommun och arbeta och ha bostad i en annan. Man får i beskattningen göra avdrag för den andra bostaden som en utgift för inkomstens förvärvande!

Så om en Brändöbo arbetar i Mariehamn och hyr en bostad i staden men i övrigt lever sitt liv i Brändö så är Brändöbon fortfarande Brändöbo. Men om Mariehamn byts ut mot Åbo, då är Brändöbon Åbobo? Och Åbobor skall inte ha hembygdsrätt.