DELA
Foto: Wikimedia Commons<07_Bildrubrik>STORM VÄNTAR Angela Merkel har varit EU:s starkaste ledare under de senaste, turbulenta åren. Kommer hon att klara av att styra EU-skutan också under den väntande sommarstormen?

EU:s sämsta tid är nu

Överlever EU sommaren? Kriserna hopar sig och kittet som håller ihop unionen – Angela Merkel – förlorar stöd på hemmaplan.
De senaste åren har EU-arbetet kantats av kriser. Den ekonomiska krisen som inleddes 2007-2008 håller fortfarande en rad länder i ett skruvstäd. Nationalism och rasism har vuxit fram i dess spår. Den arabiska våren, som lovade så gott om demokrati och nationers möjlighet att kasta av sig diktaturens täcke, har i stället lett till inbördeskrig och kaos – och en flyktingvåg vars like vi inte sett sedan andra världskriget.

Genom alla dessa kriser, och de som uppstått genom interna slitningar inom den Europeiska Unionen, har Tysklands Angela Merkel stått där som EU:s egen moder och hållit ihop unionen. Med hårda nypor, lock och pock när det behövts – men framför allt en rak linje om att EU och euron ska försvaras.

Men nu drar det ihop sig till en perfekt storm för EU och euron – och frågan är om kapten Merkel klarar av att styra skutan till lugna vatten.

Hufvudstadsbladet beskrev det som kan bli EU:s sista sommar i en artikel i går. De mörka moln som hopar sig över EU är många:

* En ny förhandlingsrunda om stödlån till Grekland återupptogs i går. Det stora problemet den här gången är – faktiskt – inte Grekland, utan att internationella valutafonden, IMF, och EU är oense om avskrivningar av skulder till landet. IMF menar att Grekland aldrig kommer att kunna repa sig om inte skulder skrivs av, EU (främst Tyskland) vägrar lyssnar på det örat.

* I juni röstar det brittiska folket om landet ska stanna i unionen eller ej. Just nu är det jämnt mellan alternativen. Ett ”brexit” skulle sätta hela EU i gungning och kan, enligt den amerikanske ekonomen Nouriel Roubini, skapa en flodvåg av självständighetssträvanden över Europa. Han tror också att länder som Sverige, som inte infört euron, skulle bli mer negativa om stormakten Storbritannien bryter sig loss då euroländerna då skulle bli mäktigare.

* Flyktingkrisen fortsätter. EU:s uppgörelse med Turkiet håller – än så länge, men den är i sin linda och skeptikerna är många. Om flyktingvågen skulle öka sätts EU-ländernas samarbete på nytt under stor press och kraven om gränskontroller skulle öka.

* Spanien genomgår en parlamentarisk kris, vid sidan av ett pressat ekonomiskt läge. Landet står utan regering sedan i december, och kan tvingas till nyval om inte en lösning nås.

* Italien har tvingats införa en räddningsfond för sina svagaste banker som sitter på många dåliga lån. Om inte insatsen räcker ligger hela den italienska banksektorn i farozonen.

* Också det fortfarande spända läget mellan EU och Ryssland, inte minst genom Ukraina-konflikten, kan spela roll. Ett försvagat EU skulle passa Putin som hand i handske.

Allt detta har EU att handskas med de kommande månaderna. Och den som måste styra skutan är samma kapten som gjort det de senaste åren – Angela Merkel. Men hennes stöd på hemmaplan i Tyskland har sjunkit drastiskt i sviterna av den förda flyktingpolitiken. Hennes parti, CDU, tappade stort i de tre delstatsval som hölls i mars och just flyktingpolitiken angavs som orsak av kännarna.

Klarar den tyska förbundskanslern att styra rätt i sommar? Annars finns det risk för både ”brexit” och ”grexit” – och förlängningen ett havererat EU-projekt.