DELA

EU öppnar för balanserat spelande – och Paf

Som Nya Åland skrev i går kommer EU-kommissionen att ta upp granskningen av spelmonopolen på nytt. Ett klokt beslut på alla sätt.
Spelvärlden har exploderat de senaste 10 åren. Från att i Norden varit en företeelse för ombud till de statliga monopolen och ett smärre antal svarta spelklubbar ligger i dag vägen till spel på vad som helst, var som helst öppen för alla med en internetuppkoppling. Detta är förstås ingen nyhet, och många har redan gjort stora pengar på onlinespelandet.
Många har också, i den oreglerade djungel som nätspelandet erbjuder, gått under i spelmissbruk. Flera hundra sajter som alla försöker bjuda över varandra i välkomstbonusar och bra odds har erbjudit ett smörgåsbord av glimmande vinstmöjligheter. Problemet är att en del inte klarar av att balansera sina insatser utan i stället faller i klorna på begäret.
Att i det läget förorda att EU ska bryta spelmonopolet kan måhända kännas som att släppa på alla spärrar. Det är precis tvärt om.

Genom att reglera den vilda spelmarknaden, genom att tydliggöra vilka spelbolag som sköter sig och genom att sätta upp ordentliga spelregler för dem, då kan också problemet attackeras.
EU-kommissionens handlingsplan, som berättar hur EU vill att spelmarknaden i unionen ska se ut, säger att den syftar till att minska de negativa effekterna av spelandet. Och det ska gälla både spelarna själva och den kriminalitet som frodas hos vissa spelbolag. I Sverige har några spelbolag bland annat öppnat för att ge en del av sin vinst till spelmissbruksvård.

Ett spelbolag som Paf skulle också ha allt att vinna på ett tydligt regelverk där hänsynstagande och ansvarstagande gentemot spelarna står i fokus. Förvisso vill Paf, som alla spelbolag, gör vinst och helst stor sådan. Men företagets filosofi är att vara det goda spelbolaget, inte helt olikt monopolbolaget Svenska spels framtoning.
Den filosofin, tillsammans med den goodwill och säkerhet som en beviljad licens i exempelvis det speltokiga Sverige ger, skulle kunna göra att Paf tar spelare från många av de spelbolag där svenska spelare i dag är kunder. Fler spelare ger större intäkter, och intäkterna går till det åländska samhället. Dessutom torde det en gång för alla sätta stopp för den finska rättsapparatens jakt på det åländska spelbolaget.

Spel kommer alltid att finnas, därför är det bra att EU-kommissionen försöker styra upp en kaosartad marknad där allt för många försöker sko sig utan tanke på konsekvenserna.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax