DELA

Ett symboliskt missförstånd

Åland fyller 100 år. Det betyder att landskapsvapnet med den gyllene kronhjorten är mer synlig än vanligt i festliga och högtidliga syften. Men borde vi inte i dessa jubilerande tider byta tillbaka till det vapen som påstås vara vårt rättmätiga? Åland har ju faktiskt inte en enda vild kronhjort.

Nationella symboler bär med sig både historia och geografisk samt kulturell anknytning. På gott och ont har människor i alla tider samlats kring sina symboler i både krig- och fredstid. Frågan är om det har betydelse huruvida symbolen uppstått ur ett missförstånd? Det är en fråga som berör Åland i högsta grad.

Flaggor, vapen och nationaldjur. Det finns många symboler som en nation, landskap, kommun eller släkte kan identifiera sig med. Ofta kännetecknar de landet, folket eller gruppen i sig på något vis och är således inte bara ett materiellt uttryck, utan har också en viktig funktion i identitetsskapande och anknytning.

Flaggan är vanligtvis den symbol som mest sammankopplas med dessa starka känslor. Ett exempel på detta är flaggornas strid i Kabul. Sedan talibanerna tog över den Afghanistanska huvudstaden Kabul har många demonstranter klättrat upp i taknockar och monument för att ersätta den talibanska flaggan med den afghanska.

”Även om den afghanska flaggan bara är 20 år gammal, så har den blivit symbolisk de senaste åren. Det är en symbol för enighet och kärlek för vårt moderland”, säger en lokal journalist i The National News.

En annan flagga, som har desto längre symboliska anor, som synts i nyhetsflödet den senaste tiden är den franska. Frankrikes president Emmanuel Macron ska nämligen ha låtit göra den franska flaggans blåa färg i flaggorna runt Élysée palatset mörkt marinblå. Den franska flaggan, kallad tricoloren, blev en symbol för revolutionen i slutet av 1700-talet. De tre färgerna stod för frihet, jämlikhet och brödraskap och i sin originalform var den blåa färgen just marinblå.

Men Frankrike bytte sin mörkblåa nyans på 70-talet för att matcha den ljusare blåa EU-flaggan. Vissa tolkar nu tilbakagången till originalfärgen som ett ställningstagande gentemot EU. Det har dock tillbakavisats av presidentens kansli som enligt The Guardian hävdar att det inte finns något ”blått krig”. Men det visar ändå på hur viktig, och potentiellt konfliktfylld, symboler och dess utförande kan vara.

Den finska flaggan, som antogs 1918, sägs symbolisera snö och vatten. Men det var inte den blåvita fanan som restes när Finland blev självständigt 1917. Det var lejonflaggan som var djupt röd med gyllengult vapenlejon och silvervita attiraljer och rosor.

Lejonvapnet har hängt med från storfurstendömetiden och har således en lång historia och djup förankring i den finländska folksjälen. Lejonet avbildas stående på en rysk värja, en symbolisk gest för att visa på att man inte skulle låta sig bli påtrampad av det stora riket i öst. Det slagkraftiga lejonet har också ofta fått symbolisera finländarnas ”sisu”, mod och envishet. Bland annat skanderas det i publiken när det finska hockeylandslaget spelar.

Det finska lejonet har alltså en historia och symbolik som finländarna kan omfamna, vilket de också gjort med stolthet.

Det leder oss inte helt osökt vidare till det åländska landskapsvapnet. Kronhjorten. Ståtlig, ja visst, men kopplingen till Åland smått oklar vid första anblick. Och den skepticismen är befogad då det enligt källor ska röra sig om ett missförstånd. Det ursprungliga vapnet tänkt för Åland ska ha varit två rådjur omringat av nio rosor – en mycket mer verklighetsförankrad och relaterbar symbolik.

Men efter en förväxling med Öland, så fick Åland grannöns hjort och Öland fick rådjuren med de finska rosorna. Denna förväxling skedde i mitten av 1500-talet. På Ölands kommunalförbunds hemsida kan man läsa att det tog ända till 1944 innan felet åtgärdades på den svenska sidan. Då återtog Öland sin hjort och försåg den med ett halsband.

Åland har dock hållit kvar sin hjort, trots att inga vilda kronhjortar ens står att finna på ön. Det vackra vapnet med rådjuren och rosorna är alltså nu använd av ingen. Istället tronar den nästintill identiska hjorten symboliskt över både Åland och Öland.

Åland firar i år 100 år av självstyre. Kanske det vore en fin symbolisk handling att byta ut vår symbol mot den som faktiskt var tänkt för landskapet? Om Frankrike kan byta färgskalan på en av de kändaste flaggorna genom tiderna kanske Åland kan göra en Öland och återta sitt ursprungliga vapen. Det vore en väldigt symbolisk 100-årspresent.

 

Texten har uppdaterats för att förtydliga att det rör sig om kronhjort.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp