DELA
Foto: Sergio Camalich/Unsplash

Ett stort steg framåt för djurens rätt

12 kilo. Så mycket hönsägg konsumerar finländaren på ett år. År 2027 kan alla vara från frigående höns. Igår aviserade nämligen EU-kommissionen att man ställer sig bakom ett historiskt förbud mot att hålla djur i burar. Det är på tiden.

2018 lanserades det internationella medborgarinitiativet ”End the Cage age”. Det skrevs under av hela 1,4 miljoner EU-invånare i 18 länder. Det är den största politiska kraftsamlingen för djur-rättigheter i EU:s historia och lämnades in för behandling i oktober 2020. Initiativet har sedan gått från klarhet till klarhet och har bland annat backats upp av den kända djurrättsaktivisten Jane Goodall som tillsammans med 140 forskare skrev ett öppet brev till kommissionen med en vädjan om att stödja förslaget.

”(Djuren) lever ett miserabelt liv (…) Många förvägras att bete sig naturligt och på ett sätt som gör livet värt att leva. Det finns bättre sätt att föda upp djur”, skriver de i sin påtryckning.

Den 21 maj röstade EU:s jordbruksutskott för förbudet och i början av juni fick det grönt ljus även i EU-parlamentet där hela 558 parlamentariker röstade för resolutionen. Under en presskonferens i onsdags meddelade EU-kommissionen att man nu tänker lägga fram ett lagförslag om förbud mot burar inom lantbruket i EU under 2023.

Målet är att alla burar ska ha fasats år 2027.

Det innebär att uppskattningsvis 300 miljoner djur, omfattande värphöns, kaniner, grisar och kalvar, släpps ut ur de trånga inhägnader som präglat deras liv.

”Det är det största som hänt inom politiken för djuren i modern tid”, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt i Sverige efter att nyheten briserade.

EU matsäkerhetskommissionär Stella Kyriakides har även sagt att man ska titta på möjligheter att inför liknande stränga krav på kött och djurprodukter som importeras till EU.

På initiativets hemsida finns statistik om hur många burdjur de olika medlemsländerna i EU har och hur långt man befinner sig från målet.

Finland är på plats 11 med 2,5 miljoner djur i burar, motsvarande 57 procent av vår djurbesättning. Det är en stor siffra jämfört med Sverige som enligt hemsidan endast har åtta procent av sina djur i burar. Totalt 32,716 finländare skrev på medborgarförslaget.

En omställning till en mer human hantering av våra födodjur kommer förstås bli kostsamt. Generalsekreteraren för den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca, finländaren Pekka Pesonen, konstaterar i en intervju med Euronews att det kan röra sig om investeringar i hundratusen-euros klassen för den enskilde djurhållaren.

Men kostnader kan inte få stå i vägen för en etisk omställning av branschen. Djuren har lidit länge nog. Som tur är verkar den allmänna opinionen stå på djurättsaktivisternas sida.

”Våra regler behöver ändra och det är ett väldigt starkt krav från våra medborgare”, säger Kyriakides till det politiska nyhetsmediet Politico.

För den enskilde finländaren kommer det kommande förbudet innebära att vår stora konsumtion av bland annat ägg, som enligt Naturresursinstitutet Luke räknat ut att vi äter cirka 12 kilo om året av, kan ske med bättre samvete. Trenden just gällande friare hönshållning har redan pågått ett tag i Finland då allt fler äggproducenter ställt om i takt med ökad konsumenttryck och krav från inköparna. År 2012 förbjöds burhöns i EU och många bytte då till inredda burar, men bland annat Kesko och S-gruppen hade redan innan EU-beslultet aviserat att man kommer sluta sälja ägg även från höns i inredda burar.

Jane Goodall har rätt. Det finns bättre sätt att föda upp djur. Det är dags att vi börjar välja dem.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp