DELA
Foto: Johan Orre

Ett liv i hela Ålands tjänst förtjänar uppmärksammas

I snart 60 år har han vigt sitt liv till fotbollen i allmänhet och sitt IFK Mariehamn i synnerhet. När årets säsong är över planerar IFK:s vd och klubbdirektör, Peter Mattsson, gå i pension – hur ska Åland tacka honom för mångårig idrotts- och PR-gärning?

Det är mänskligt att vänja sig vid företeelser, i synnerhet när det gäller positiva sådana. Och som fotbollssupporter lever man ständigt i nuet, vilket ibland innebär känslomässiga reaktioner under motigare perioder – då kan det vara klokt att titta bakåt och försöka se saker i ett längre perspektiv.

I början av innevarande millennium knatade IFK Mariehamns fotbollsherrar på i det fördolda, på fotbollens bakgård i finländska division 2.

År 2004 gjorde man något som bland oss idrottsfanatiker – fram tills dess – hade setts som en direkt omöjlighet. Man förverkligade en hos landets idrottsexpertis orealiserbar utopi genom att sluta tvåa i herrettan, och efter ett gastkramande kval med dubbelmöte mot Porin Jazz stiga till landets högsta serienivå till året därpå – en sensation i sig.

2005 spelade så IFK Mariehamn sin premiärmatch i Tipsligan inför 2 768 personer, och varje hemmakamp kändes som ”årets match”. Ålänningarna vallfärdade rättmätigt till Idrottsparken och visade föreningen sin uppskattning – laget förutspåddes ju trots allt ta snabbhissen neråt i seriesystemet redan året därpå.

Efter en snabbspolning 19 säsonger framåt, kan den symboliska tungan räckas ut till olycksprofeterna – IFK Mariehamn är fortfarande ett ligalag. Och inte bara det – sin ekonomiska lilleputtstatus till trots är man ett ligalag som kan stoltsera med två nationella titlar, med kvalspel både till Europa League och till fotbollens absoluta och internationella finrum – Champions League, en ur ett idrottsligt perspektiv genomförd hjältebragd lika ”omöjlig” som ett finländskt VM-guld i fotboll.

Bakom framgångarna – utöver tusentals träningstimmar, lokala sponsorer och en helhjärtad sportslig målmedvetenhet från spelare och ledare – står en mans nästan 60 år långa lojalitet och kärleksaffär till föreningen och till fotbollen – klubbdirektör Peter Mattsson. Härom veckan förkunnade han sin förestående pensionering vid den pågående säsongens slut.

Få av oss vid sidlinjen inser nog den idrottsliga, fotbollsmässiga och för hela Åland PR-mässiga gärning Peter Mattsson har stått för genom att välja bort allt som kan kallas privatliv för att i stället göra IFK Mariehamn och kansliet på Wiklöf Holding Arena till sitt vardagsrum. Utan detta livsverk, för det är faktiskt precis vad det handlar om, och utan att månad efter månad, år ut och år in, stå ut med hundratals kontraktsförslag, förhandlingar, oräkneliga telefonsamtal med diverse agenter samt besvärliga frågor från oss sportjournalister, hade föreningen inte kunna behålla sin plats i den nationella högstaligan. Det, i sin tur, hade reducerat antalet spaltmillimeter och TV-tid i riksmedia, och internationell media för den delen, samt reklam för Åland, till en bråkdel under den senaste 19-årsperioden.

Över 500 000 ögonpar har hittills följt IFK Mariehamns hemmamatcher på plats på WHA under den grönvita ligaeran, och miljoner människor världen över har nåtts av IFK-nyheter. Det åländska näringslivet och den åländska besöksnäringen har fotbollen, IFK Mariehamn, och framförallt, Peter Mattsson att tacka för utomordentlig marknadsföring av Åland som resmål i två decennier.

Nu, när ”Mr Grönvitt himself” avser tacka för sig, bör samhället ta tillfället i akt att ge något tillbaka. Genom åren har ett 100-tal personer – förtjänstfullt bör tilläggas – tilldelats Ålands självstyrelsemedalj som tack för att genom sina arbeten, eller på andra vägar, ha profilerat Åland och verkat för ålänningarna samt självstyrelsen på ett särskilt utmärkande sätt. Det är en dryg vecka kvar till den 9 juni, finns Peter Mattsson med på listan över blivande medaljmottagare? Allt annat vore en skymf.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp