DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>KONFLIKTDRABBAT Vad ska nu bli av public service-bolaget Åland radio och tv?

Ett hus i kaos

Full konfrontation, en styrelse med bilan hängande över sig och ingen redaktionschef. Kan radiokrisen lösas med nuvarande persongalleri?

Ålands radio och tv:s (ÅRTV) ordförande Jesper Eliasson ville inte möta den avgående redaktionschefen Astrid Olhagen i en debatt i förra veckans ”Rakt på” i Åland24 (finns att se på nyan.ax), just eftersom Olhagen har sagt upp sig. Det var ett av flera felsteg Eliasson tagit den senaste tiden. Men han är knappast ensam om att sätta fötter fel.

De senaste veckorna har situationen på ÅRTV målats upp för offentligheten. Medarbetarna känner sig otrygga, ohörda och utan förtroende för sin ordförande och styrelse. Vd:n Pia Rothberg-Olofsson har sagt upp sig. Redaktionschefen har sagt upp sig. Den tekniske chefen har fått arbetsuppgifter han inte vill ha.

Kort sagt: kaos.

När så såväl Eliasson som Olhagen gästade Lisa Bergqvist i Rakt på-studion, var för sig, klarnade bilden en aning även om man snabbt insåg att mer låg bakom. Eliasson vill styra ÅRTV som ett bolag, med en stark styrelse som lyssnar till sina ägare och genomför det ägaren vill ha genomfört. Det är en styrelses uppgift.

Men Eliasson missar att för att leverera en god produkt måste också personalen känna sig behövd och välkommen. Det gör uppenbarligen inte personalen i radiohuset på Ålandsvägen. I högt tonläge har man förklarat att man inte har förtroende för styrelsen.

Eliasson förklarade i programmet att man har lyssnat på personalen, men tagit andra beslut än de som personalen önskat. Det är också en styrelses rätt, men här har uppenbarligen ÅRTV-styrelsen och Eliasson misslyckats med pedagogiken.

Astrid Olhagen målade upp en bild av styrelsen som inkompetent och oförmögen att ta råd av de som jobbar i verksamheten. Det var dock inte helt enkelt att begripa anledningen till att hon sa upp sig. Snarare verkar det handla om kultur- och personlighetskrockar mellan Olhagen och Eliasson. Och när ägaren, landskapet, backade upp styrelsen fanns ingen annan utväg för Olhagen än att sluta.

Den kanske mest graverande kritiken mot Eliasson kom dock från Christian Stormbom som i tisdagens Nya Åland i en insändare beskrev styrelsens sätt att arbeta, där reservationer inte är tillåtna, tystnadsplikt råder och bara valda delar av styrelsen får vara med på viktiga möten.

Eliasson tillbakavisade en del av de uppgifterna i programmet, men om ens bara en del av Stormboms uppgifter stämmer är det en ganska allvarlig sjukdomsprognos över ÅRTV.

Vad ska nu bli av public service-bolaget? Inom kort ska en extra bolagsstämma hållas, frågan är om regeringen då fortfarande har förtroende för sin styrelse. I slutet av förra veckan möttes regeringen och styrelsen, och regeringen var tydlig med att det var dags för styrelsen att mäkla fred med personalen, annars blir det en ny styrelse.

Det vore en enkel lösning att sparka styrelsen. Å andra sidan skulle ÅRTV då stå utan redaktionschef, ha en ny och av personalen ifrågasatt vd, en teknisk chef som inte vill ha delar av uppdraget. Och vara bara några få månader från det kanske viktigaste av journalistiska bevaknings- och granskningsuppdrag: valet.

Å andra sidan är det svårt att se hur den avgrundsdjupa sprickan mellan personal och styrelse ska kunna överbryggas under rådande omständigheter.

Åland är ett av mycket få samhällen i Norden där det fortfarande råder hård konkurrens journalistiskt, och ÅRTV är en viktig del av den konkurrensen. Därför måste public service upp på banan och bort från kaoset. Frågan är om det går med nuvarande persongalleri.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax

tfn 528 441