DELA

Ett historiskt myteri framkallat av fatala misstag

Obunden samling lever vidare, men partiets folkvalda hoppar alla av. Det är slutsatsen av Gun-Mari Lindholms insändare i dagens Nya Åland. Det är ett monumentalt misslyckande för partiledaren.
Obunden Samlings partiordförande skriver på insändarplats i dag om hur hon ser på framtiden både för det parti hon är vald att leda, och det hon nu går till.
Hon deklarerar att Obunden Samling kommer att leva kvar, men att hon tillsammans med resten av lagtingsgruppen lämnar partiet och bildar gemensam firma med Moderaterna i lagtinget under namnet Moderat Samling.
Därtill var Lindholm tvungen, på grund av ett antal fatala misstag och missberäkningar.

Det största misstaget, den största missberäkningen, var att tro att samgåendet hade stöd av en majoritet av ett parti som i sin grund inte är komfortabel med traditionell partistruktur. Att partiledaren och partiledningen trodde att medlemmarna skulle ge tummen upp till att upplösa partiet för att i stället gå in i Moderaterna var tydligt på presskonferensen Lindholm höll tillsammans med Johan Ehn (M).
Där var det guld och gröna skogar som utlovades. Det största partiet skulle man bli, åtta i stället för fyra mandat. Kraft och bredd. Nu återstår mest bara frågetecken.
Att partiledaren nu inte bara kastar in handduken inför den medlemsvilja som uppenbart chockat partiledningen på medlemsmötet förra söndagen, utan också tar med sig partiets maktbas i form av lagtingsplatserna är världsunikt.
Genom åren har vi både i lagtinget och andra beslutande organ sett en och annan ledamot som bytt parti eller blivit politisk vilde. Men att hela lagtingsgruppen säger ”tack för oss, men nu spelar vi med ett annat lag”, det är närmast att betrakta som ett historiskt myteri.

Däremot är utvecklingen inte helt överraskande. Redan när den snart avvecklade styrelsen valdes, där vänsterflygeln inom partiet tog över hela presidiet, grymtades det i leden. Sommarmötet fick ställas in när ingen dök upp. Och nu den fatala missberäkningen av medlemmarnas vilja. Tre tunga missar som nu leder till ett parti i om inte total upplösning, så i alla fall ett regeringsparti utan ledamöter i Lagtinget, och utan egentlig makt. Det är en mycket märklig historia.

Nu ska andra krafter ta över. Bert Häggblom kommer förmodligen att ta över det svårt sargade partiet. Möjligen kommer också Cita Nylund att stanna kvar, hon vände ju i förra veckan och förklarade att hon inte vill gå samman med Moderaterna. Dessa två ska då ställas mot Lindholm, Fredrik Karlström, Danne Sundman och Mika Nordberg. Mycket talar för att det inte finns något obundet parti i lagtinget efter nästa val heller.

Och för avhopparna då? Jo, Karlström är med all sannolikhet en drömvärvning för (M). Likaså Gun-Mari Lindholm om hon ställer upp till val om två år. Moderaterna har ont om profilerade kvinnor och Lindholm har dessutom gott rykte i mjuka frågor, ett område som inte är Moderaternas bästa gren.

Ändå: den stora frågan är hur cirkus Obundna spelar ut för väljarna. Att skapa den här cirkusen, och dessutom ta den makt som Obundna väljare lagt på just Obunden Samling och ge den till Moderaterna utan ens partiets välsignelse, det är vågat.
Medlemmarna har redan givit tummen ned för idén. Frågan är som sagt hur väljarna ställer sig.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax

tfn 528 441