DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ett håligt lapptäcke till skärgårdstrafik

Det har varit en minst sagt råddig tid i skärgårdstrafiken. Tekniska störningar, förseningar, coronafall och inställda turer. Skärgårdstrafiken börjar allt mer likna ett nött gammalt lapptäcke som inte är tjänligt längre.

”Det är katastrofalt läge”. Det konstaterar Natalie Björk på hotell Brudhäll på Kökar i fredagens tidning efter att ha förlorat en hel båt med gäster då två coronafall slog ut hela Knipan i torsdags. Men hennes citat beskriver inte bara fredagens logistiska problem. Hon och många andra i skärgården oroas över hur sommaren, högsäsong med turister och semestrande ålänningar, kommer se ut med tanke på den senaste tidens återkommande logistikstrul.

Och struligt är det. För den oinvigde är det nästintill omöjligt att förstå de senaste veckornas turer och lapptäckeslösningar på skärgårdstrafiken. Låt oss se på hur läget ser ut denna vecka.

Vidskär ersätter Ejdern på Brändö–Kumlinge-linjen. Men färjan kan inte angöra Enklinge. Turlistan följer ordinarie tider, men några tidiga och sena turer uteblir eftersom arbetsdagens längd anpassas efter besättningens antal. Förseningar kan förekomma eftersom Vidskär inte kan hålla samma fart som Ejdern.

Svärtan som fungerat som ersättande fartyg mellan Asterholma, Lappo och Torsholma blir kvar på linjen till på tisdag den 5 juli och kan trafikera de turer som Vidskär inte kör.

Brändö–Kumlinge-linjen har varit utan trafik, mer än beställningsbar persontrafik. Enligt nuvarande plan väntas Ejdern vara tillbaka i ordinarie trafik på linjen måndagen den 11 juli.

Det här kedjearrangemanget orsakas av att Alfågeln är ur bruk och väntas vara det till åtminstone den 10 juli. På fredagen hade Alfågeln ännu inte fått alla de reservdelar som behövs för att reparera motorhaveriet. Men det stora problemet var förra veckan ännu att man inte visste vad problemet var.

”Vi kan inte hålla på så här var tredje, fjärde månad så något måste vi hitta”, sade Joel Karlsson, teknisk inspektör på landskapets transportbyrå förra veckan till Nya Åland.

Vadå, ”var tredje, fjärde månad”, undrar kanske den oinsatta? Jo, Alfågeln renoverades förra hösten. Motorn plockades sönder, alla delar putsades och man slipade cylindrarna. Vanligtvis ska motorn sedan hålla 20 000 körtimmar. Nu havererade Alfågeln efter 3 000.

Det är ingen nyhet eller hemlighet att den åländska skärgårdsflottan är gammal och omodern och verkar hållas ihop med silvertejp och önsketänkande. Inte bara kostar detta stora pengar i form av reparationer och dyra logistiklösningar – reparationen av Alfågeln kostar cirka 70-80 000 euro och notan för inhyrningen av Vidskär uppgår till 24 000 euro i veckan – det kostar även på klimatet.

Skärgårdsfärjorna på Åland står för en stor del av de lokala koldioxidutsläppen och som Bärkrafts klimatmålsansvariga Niklas Lampi konstaterade i början av sommaren – skärgårdstrafiken glider på en räkmacka genom klimatkrisen.

Lägg på detta ett skadestånd med prislapp på 11,6 miljoner för hävningen av avtalet om en ny hybridfärja, de tydligen icke-existerande kompensationsmöjligheterna eller transportalternativ för drabbade (torsdagens coronainställda färja ledde till strandsatta både i Långnäs och Kökar) och bristfällig information om ändringarna i trafiken så har vi en infrastrukturmardröm som äter på landskapsregeringens förtroende.

Lantrådet konstaterade för en och en halv vecka sedan, då hon själv blev drabbad av trafikstörning på väg hem till Lappo, att droppen nu tydligen är nådd.

”Jag förstår irritationen som vräktes över mig. Jag var själv irriterad för jag ville också hem. Då kände jag att det här inte går längre och nu måste jag stiga in och bistå Christian Wikström mer aktivt än jag tidigare gjort.”

Hon öppnar upp bolagisering, privatisering, omvandling till ett verk eller outsourcing. Alternativ som lyfts tidigare men som tydligen fått vänta tills läget faktiskt redan är katastrofalt. Nu gäller det för landskapsregeringen att agera snabbt och resolut för att styra upp skärgårdstrafiken på ett användarvänligt, miljövänligt och ekonomiskt hållbart sätt. Att det fått gå så här långt är tämligen oförklarligt. Det är tydligt att man inte kan hålla igång skärgårdslogistik genom att lappa och laga kortsiktigt.

Heidi Hendersson

heidi.hendersson@nyan.ax

tfn 528 455

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp