DELA

Ett fånigare, fladdrigare liv kan vara precis rätt

Var är vi nu, i varje stund av våra liv?
Var är nuet, när familjen runt matbordet sitter parkerad med varsin smart-telefon, när tv-tittandet innefattar ett gemensamt tv-program, flera bärbara datorer och smarttelefoner, när den som arbetar vid en dator samtidigt följer flera olika flöden av nyheter, och när många av oss tvångsmässigt följer med vad som händer på sociala medier.

Ingen vet, men kanske det inte är så farligt?
Har inte människan alltid varit en fladdrig varelse, en jägare med sinnena på helspänn för nya intryck och signaler, eller en samlare vars framgång bygger på att kunna läsa väder, marktyper, växtplatser?

Varje ny form av teknik ger upphov till nya farliga sjukdomar, skadliga beteenden, missbruk.
Den som läste för mycket böcker (särskilt flickor) skulle bli blek och anemisk. Den som tittade för mycket på tv skulle förstöra ögonen. Den som spelade för mycket spel skulle ge sig ut och skjuta folk på riktigt, alternativt bli asocial och missköta sin hygien.

I dag är det pillandet på mobiltelefonerna som är problemet, och föräldrar som inte ger sina barn sin fulla uppmärksamhet kommer att få barn som tror att ingen bryr sig om dem, eller att de inte är viktiga.

Självklart är det viktigt att man överväger när uppkoppling inte är lämplig. Självklart behöver man kliva ur flödet ibland, och självklart behöver man se sina barn med odelad uppmärksamhet.

Men kanske inte alltid. Kanske det ibland är bra med distraktion, med lite avslappnad likgiltighet, med ofokuserad närvaro.
Säkert satt föräldrar för länge sedan med täljkniven och vid spinnrocken och sade ”Mmm” precis på samma sätt som man idag gör det, samtidigt som ungen gjorde sitt.
Hur fokuserad man som förälder än är så är det saker barn måste göra själva, och utan en förälder som ängsligt hänger över axeln.

Det vore ju för väl om vi människor kunde förbli fokuserade och smarta och snabba precis hela tiden. Så är det inte. Vi är ganska lata varelser, lätt avledda och virriga, fångna i våra kroppar som blir hungriga, som bullrar och kniper och blir trötta.

Så, kanske den nya, uppkopplade människan blir smartare och gladare, för att hon ständigt puffas framåt av nya intryck, skrattar mer åt fånigheter (det är aldrig fel) och matas med mer nyheter och information i de nätverk hon ingår i.
Kanske vi mår bra av att inte sjunka ner i en halvdvala ständigt detsamma, med regelbundna avbrott för måltider?

Precis när denna ledare skrivs ploppar det upp ett mail om Månadens säljbok, med titeln: ”Hur skulle ditt liv se ut om du kunde prestera på topp?”

Det är ju en fråga. En annan är; när ska du leka? När ska idéerna födas? När du klämmer och svettas med problemen, eller när du fjomsar och tänker på annat.
Kort sagt. Allt är inte så himla farligt. Nya saker är roliga. Allvar är överskattat.
Gör triviala saker, annars orkar du inte med de seriösa.
Dagens livsvisdom är därmed serverad. Gå nu och gör något fånigt med mobilen.

Nina Fellman


nina.fellman@nyan.ax