DELA
Foto: Jonas Edsvik

Enorm potential i gymnastikarenan

Redan om ett år kan det vara invigning för den nya gymnastikarenan i Möckelö som Gymnastics Åland har kämpat för så länge. Så klart ett glädjebesked för de nästan tusen medlemmarna, men även alla som vill ha säsongsförlängare och idrottsturism borde jubla.

Verksamhetsledare Ylva Watkins berättar för ledarsidan att nyheten om bygget redan har fått uppmärksamhet i gymnastikkretsar både öster och väster om Åland, samt i den så kallade ˮö-spelsfamiljenˮ.

Nybyggda, moderna hallar optimerade för gymnastik växer inte på träd. Därför kommer den säkerligen att generera besökare utifrån. Hallen har förutom bättre förutsättningar för den träning som bedrivs i dag plats för redskap specifikt för de manliga grenarna (som nu har blivit undanskuffade) och för den i Sverige populära grenen truppgymnastik.

 

Det finns många potentiella besökare – flera hundra tusen bara i närområdet. Det svenska gymnastikförbundet har nästan 240 000 medlemmar fördelat på drygt 1 000 föreningar. Det är den fjärde största sporten i Sverige sett till träningstillfällen efter fotboll, ishockey och innebandy. Gymnastiken i Finland består av 130 000 föreningsgymnaster, varav drygt 13 500 finlandssvenskar. Finlands Gymnastikförbund är ett av de största grenförbunden inom idrotten i landet.

Varför inte redan nu drömma om en motsvarighet till anrika fotbollsturneringen Alandia Cup för gymnaster?

 

Men föreningens djärva satsning behöver fortsättningsvis stöd. Det behövs pengar både för driften och för att minska lånetrycket på föreningen. Den här ledarsidan har vid flera tillfällen uppmärksammat betydelsen av att Ålands största idrottsrörelse får rimliga förutsättningar för att bedriva sin verksamhet. Även om det finns en välvilja bland kommunerna så har föreningen hittills inte fått loss annan finansiering än det landskapsstöd som har beviljats. Efter en lång kamp med de åländska kommunerna har gymnastikföreningen nu bestämt sig för att finansiera den resterande delen genom att utöka banklånet. Förhoppningsvis kommer flera att intressera sig för att stöda projektet nu när det är klart att satsningen blir av.

Tidningen Ålands ledarsida uppmanade igår näringslivet att stötta satsningen på den nya gymnastikhallen. Nya Åland kan bara hålla med.

 

Även om satsningen inte skulle generera en enda turistövernattning (vilket förstås är föga sannolikt) så är det ändå värt att stöda den. En idrottsverkamhet som bygger på rörelseglädje för den breda massan av ålänningar – oavsett kunskapsnivå eller ambition – förtjänar sitt utrymme.

Det finns en enorm potential i den nya gymnastikarenan, det gäller bara att vilja se den.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp