DELA
Foto: Jonas Edsvik

En viktig kandidatur

Anton Nilsson kommer inte att bli invald i Europaparlamentet, men hans kandidatur är ändå väldigt betydelsefull.
Det är din röst också, oavsett vem du lägger den på.

För några veckor sedan kunde Nya Åland berätta att Anton Nilsson, i dag specialmedarbetare till Nils Torvalds som är Svenska Folkpartiets (SFP) representant i Bryssel, ställer upp i Europaparlamentsvalet. Det är goda nyheter.

Ålands samarbete med SFP ger oss den specialmedarbetarplats som Nilsson nu innehar vilket ger oss värdefull insyn och påverkansmöjligheter i de EU-frågor som rör Åland. Genom landskapets specialrådgivare Julia Lindholm och Anton Nilsson har Åland chans att hålla koll på och påverka beslutsfattandet i Europa. Även om det inte motsvarar inflytandet som en parlamentsplats ger är Ålands närvaro i EU av betydelse.

Det ger oss också ålänningar en möjlighet att få lära sig av det politiska maskineriet i EU, vilket inte bara breddar kunskapen om EU utan också har varit en del av fostrandet för ålänningar med politiska ambitioner. Specialmedarbetarplatsen har hittills visat sig vara en effektiv plantskola där både Mats Löfström och Wille Valve har lagt pusselbitar till sina fortsatta karriärer.

Många hade hoppats på att vi i det här Europapalamentsvalet hade kunnat ställa upp i en egen valkrets. I år finns ytterligare en finländsk Europaparlamentsplats tack vare att Storbritannien bestämde sig för att inleda brexitprocessen. Från åländskt håll jobbade man aktivt för att den extra platsen skulle tillfalla Åland som då kunde ha utgjort en egen valkrets, men förslaget föll inte i god jord på rikssidan vilket var väntat men ändå rörde upp känslor.

Det är dock ingen anledning att strunta i EU-valet.

Ska landskapet Åland fortsättningsvis kunna kräva sin rättmätiga plats i Europaparlamentet måste vi också ställa upp seriösa och engagerade kandidater. Och vi måste rösta. För de åländska rösterna spelar roll, inte bara för oss.

Enligt Europaparlamentets egen undersökning, som bygger på nationella undersökningar, blir SFP utan Europaparlamentsplats i kommande val. Partiet hamnar på 4,2 procent och får därmed inte ett tillräckligt stort stöd för att ta sig in. Mätningen och resultatet ska dock tas med en rejäl nypa salt.

Underlaget för mätningen är förhållandevis litet vilket inte gynnar små partier. Att SFP lyckas mobilisera krafter innan valdagen är sannolikt, vilket betyder att chansen att behålla platsen ändå troligtvis är god. Men det finns inga självklarheter i val, och opinionsundersökningen en viktig påminnelse om att varje röst räknas.

Skulle SFP bli utan sin parlamentsplats betyder det att SFP-kandidaten inte kan bevaka de åländska frågorna för vår räkning, det betyder förstås i förlängningen också att vi inte längre har en specialmedarbetarplats i staben.

Britt Lundbergs (C) kampanj samlade strax över 10 000 av de åländska rösterna som sedan slussades vidare till SFP. Med ytterligare 1 000 röster från ålänningarna till andra SFP-kandidater gick enligt Åsub 90 procent av de åländska rösterna till SFP. Även om det kan verka vara en liten andel så gjorde de åländska rösterna ändå en viss skillnad.

SFP samlade ihop 116 000 röster i 2014 års EU-val. Kristdemokraterna i Finland fick drygt 90 000 och blev utan plats. Utan de åländska rösterna hade det räckt för SFP förra gången, men det finns inga garantier att utgången blir den samma i sommar.

Om det åländska valdeltagandet blir högre än 57,3 procent, vilket det var förra gången, har vi möjlighet att ytterligare demonstrera betydelsen av våra röster.

Det är nästintill en matematisk omöjlighet för en ålänning att ta sig in av egen kraft i parlamentet, med nuvarande regelverk. Men det är ändå välkommet att se Anton Nilsson ställa upp för att dra det åländska strået till stacken.