DELA
Foto: Stefan Öhberg

En viktig fråga fick en välförtjänt nystart

Helgernas i särklass intressantaste debatt handlade om kommunfrågan. Och för ovanlighetens skulle fördes den på ett faktaspäckat och inlyssnande sätt.
Frågan om hur många kommuner Åland ska vara indelat i kommer, tillsammans med den om landskapets ekonomi, att vara mandatperiodens stora. I landskapsregeringens regeringsprogram som presenterades i november satte man reformen högt på dagordningen, och lät förstå att frågan kommer att behandlas med fart och frenesi.

Tidigt låstes positionerna, regeringspartierna (Liberalerna, Moderaterna och Socialdemokraterna) är för färre kommuner, medan oppositionspartierna är i olika stor utsträckning emot.

Den tidiga debatten fördes i avsaknad av faktaargument, enligt vissa debattörer för att det helt enkelt inte finns speciellt mycket att gå på. Och till viss del har de rätt, det finns en undersökning från ÅSUB med flera år på nacken som visar på ett stöd för färre kommuner bland ålänningarna. Och så finns utredningen om ett eventuellt samgående mellan Finström, Geta och Vårdö som lades fram i höstas. Den var till övervägande del positiv till större kommuner, och rekommenderade också landskapet att utreda en kommunreform över hela Åland.

I övrigt har det varit tunt med fakta. Kan tyckas.

Men i jul- och nyårshelgens intressantaste debatt på Facebook, initierad av tidigare finans- och näringsministern Jörgen Strand (det dröjer nog inte länge innan han är tillbaka i politiken på allvar), deltog en lång rad lagtingsledamöter och andra begåvade människor i en saklig och sansad diskussion om hur det framtida Åland ska byggas. Plötsligt framkom också en rad faktauppgifter som tidigare inte nämnts i debatten, från båda sidor, och det kändes på allvar som att kommunfrågan fick den nystart den förtjänar.

Man får hoppas att landskapsregeringen i allmänhet, och kansliminister Nina Fellman i synnerhet, hängde med i tråden och såg den energi och det engagemang som frågan väckte. För det ska regeringen förstås försöka att använda. Mest av allt tonen, som till skillnad från allt för många debatter på det sociala mediet, var hövlig och sansat på ett sätt som faktiskt får också en luttrad redaktör att återfå lite hopp om Internetmänsklighetens framtid.

Men regeringen borde också inse att nu är tiden för handling. En beställning av den utredning man redan har lovat om en eventuell kommunsammanslagnings effekter både på service, rättssäkerhet och ekonomi borde förverkligas så snabbt det bara går.

Frågan är uppenbarligen både en vattendelare och en generator för många att tycka till. I ett samhälle som det åländska är debatten kring de verkligt avgörande framtidsfrågorna nästan lika viktig som själva beslutsfattandet. Och här fanns starten för en debatt på en nivå som lovar både konstruktivitet och respekt, det får inte slösas bort.

En annan sak som står klar efter att ha läst igenom alla inlägg är att det finns för många frågetecken för kommunerna för närvarande. En sammanslagning mellan tre kommuner? Kommunernas socialtjänst, KST? Andra samarbeten? Vad ska genomföras, ska de genomföras eller ska man vänta på kommunreformen?

Här måste regeringen bestämma sig. KST är förvisso en viktig reform, men innebär ett genomdrivande nu att man får göra om konstruktionen om kommunerna blir färre? Om det finns minsta misstanke om detta borde KST läggas på is, eftersom en sådan process riskerar att ta både fokus och energi från den större frågan.

Samma sak med den norråländska sammanslagningen. Bordlägg tills dess att den stora sammanslagningen utretts.

Det var en upplyftande debatt, tråden på Facebook. Om de kommande diskussionerna om den kommunala indelningen förs på samma sätt kommer Åland att stärkas. Om den faller tillbaka i skyttegravskrig med känslor som argument, då går Åland en osäkrare framtid till mötes.

<”Byline tfn”>