DELA
Foto: Jonas Edsvik

En vecka i miljöns tecken

Det har varit en vecka kantad av miljö- och klimatnyheter. På gott och ont.
Låt oss börja med de dåliga nyheterna.

Den globala biodiversiteten är i fritt fall. År 2010 skrev 170 av världens länder under 20 biodiversitetsmål. Målet var att skydda världens flora och fauna från en katastrofal framtid. Men enligt en ny FN rapport har vi inte lyckats uppfylla ett enda av målen som går ut i år.

Nyheten kom kort efter att WWF släppt sin rapport om biologisk mångfald som visar att vilda däggdjur, fiskar, fåglar, reptiler och andra ryggradsdjur har minskat med nästan 70 procent sedan 1970.

”Det är en akut situation. Den biologiska mångfalden ligger till grund för hela vår matproduktion, välfärd och existens. En minskad mångfald gör dessutom ekologiska system extra sårbara när klimatet förändras”.

Det säger Louise Carlsson, biolog och naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF i Hbl.

De goda nyheterna är att EU dragit upp riktlinjer för en ambitiösare klimatpolitik. I slutet av förra veckan röstade EU parlamentets miljöutskott igenom en klimatlag som skulle kräva en 60 procentig minskning av koldioxidutsläppen till år 2030. Förslaget ska ännu behandlas av parlamentet som helhet.

Den gröna given befästes ytterligare av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens linjetal i onsdags. Hon konstaterade att man måste minska utsläppen med ”minst 55 procent”. Hon vill också att 37 procent av EU:s återhämtningsfond ska användas till klimatomställning.

En grön tråd skönjs även i den finska statsbudgeten som presenterades i veckan. Den innebär bland annat att skatten på fossil värmeproduktion höjs med 105 miljoner euro och man har för avsikt att stödja industrin till reformer som ska garantera en hållbar tillväxt.

På ett mer lokalt plant möttes vi av den spännande nyheten om att Landskapsregeringen vill storsatsa på havsbaserad vindkraft och att allt fler ålänningar har kunskap om den lokala hållbarhetsagendan Bärkraft.

EU, Finland, Åland. Alla tre vill gärna sätta en hållbarhetsstämpel på sin politik och vara ett globalt föredöme. Men då måste fina ord också omsättas i praktiken. Den misslyckade biodiversitetskonventionen visar på att även de bästa ambitionerna kan gå i stöpet. Men denna gång har vi inte råd att vänta 10 år för att inse att vi misslyckats.

Coronakrisen, trots den olycka den medfört, kan – och måste – trigga en nystart.

”Medan vi återhämtar oss efter pandemin har vi en enastående chans att bygga upp något bättre. Vi måste tackla de globala tvillingutmaningarna, klimat- och biodiversitetskriserna, mycket mer samordnat”.

Der säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

Vi har inte råd med fler dåliga nyheter. Och de goda måste komma snabbare.