DELA
Foto: Regeringskansliet

En regeringskris som är bra för Åland

Det nya Sannfinländarna är inte regeringsdugligt. Det är skönt att höra de övriga regeringspartierna komma med den slutsatsen. En regeringskris har sällan varit så välkommen som nu.

 

Statsminister Juha Sipilä meddelade i går eftermiddag att regeringen inte kan fortsätta sitt arbete tillsammans. Orsaken är Sannfinländarnas nyvalda partiordförande Jussi Halla-aho och den nya partiledningen som byttes ut under partikongressen i Jyväskylä i lördags.

Det som hände i Jyväskylä var en maktkupp.

Timo Soini lämnade posten som partiordförande, det var klart redan på förhand. Men i stället för den etablerade partielitens favorit Sampo Terho så valdes Halla-aho till ny partiordförande.

De främlingsfientliga krafterna inom Sannfinländarna mobiliserade och kunde, på grund av det interna valsystemet byta ut hela partiledningen samtidigt. Sannfinländarna röstar inte med ombud, utan de som kommer på kongressen får alla en röst var.

Ett parti åkte till Jyväskylä. Ett annat åkte därifrån. Det som Soini hade byggt under 20 års tid raserades under två dagar.

Partiet som kom tillbaka är inte regeringsdugligt enligt Centern och Samlingspartiet. En av orsakerna är att regeringspartierna inte längre delar människosyn. Halla-aho har dömts för hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden.

En annan orsak är inställningen till EU. EU-parlamentarikern Halla-aho sade efter att han blivit vald till ordförande att ett finskt EU-medlemskap inte ligger i finländarnas intresse på lång sikt. Han har även uttryckt en önskan att Finland ska lämna eurosamarbetet.

Sannfinländarna har varit det mest svenskkritiska partiet i regeringen. Halla-aho sade i samband med partidagarna i helgen att svenskans roll i Finland har levt ut sin tid. Att Sannfinländarna nu petas ur regeringen är bra för Åland.

Frågan är vad som händer nu.

Juha Sipilä aviserade att han troligtvis skulle gå till presidenten i dag, tisdag, för att be om att regeringen ska få avgå. Efter det ska han prata med alla riksdagspartier och försöka bilda en ny regering. Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna är i förhandsspekulationerna huvudkandidater att ersätta Sannfinländarna i regeringen.

Vänstern och De gröna har politisk medvind, de har mer att vinna på ett nyval än att bilda regering med Sipilä. Socialdemokraterna har också meddelat att de är beredda att regera men först efter ett nyval, även om Sipilä under gårdagens presskonferens sade att han har fått ett mer diplomatiskt svar i direktkontakt med partiet.

Om det blir så att SFP och KD bildar regering med Samlingspartiet och Centern skulle det innebära en riksdagsmajoritet med 101 mot 99. Det är en mycket bräcklig regering för att klara resten av mandatperioden. Men det kan finnas en möjlighet att mer moderata sannfinländare kan lockas att lämna det ”nya” Sannfinländarna för att på så sätt stärka en eventuell regering med fyra partier. Redan nu har Sannfinländare i mitten ifrågasatt den nya riktning som partiet har tagit vilket tyder på att avhopp inte är någon omöjlighet.

Sipilä vill inte ha nyval eftersom det skulle riskera bland annat vårdreformen som hans regering planerar att genomföra.

SFP ser ut att ha ett bra förhandlingsläge. Och det blir med stor sannolikhet lättare att föra fram Ålandsfrågor till ett nytt regeringsprogram utan sannfinländarnas inblandning.

För Ålands del är det här en regeringskris som kan medföra något gott.