DELA

En pyramid? Ett konstverk? Var är galenskapen?

Kreativ galenskap och stora pengar. Det är vad Åland behöver?
För att fart på en haltande ekonomi finns olika metoder. Ett fenomen som ”räddat” världsekonomin många gånger är krig, som skapat stor efterfrågan på vissa varor och tjänster och gjort dem som sålt dem ofantligt rika.
Vill man tro på konspirationsteorier finns till exempel mycket stoff att hämta kring orsakerna till USA:s engagemang i Irak. Några kemiska vapen var det ju ingen som hittade, men många stora företag fick sälja mycket grejer till en avancerande armé.
För freden och för gemene man och kvinna blev det inte ens en tumvante fred av det hela.

Ett annat beprövat sätt att öka tillväxten är att skapa en efterfrågan genom att de rika använder sina pengar. Det är det lite dåligt med på Åland. Genom historien finns många tillfällen då konsten och kulturen blivit ett sätt för de rika och mäktiga att visa sin makt, vilket i sin tur lett till en intensiv blomstring, inte bara för kulturen, utan för hela samhället.
Se bara på släkten Medici i Florens, som spenderade sina pengar så storslaget på konst och arkitektur att de sägs ha sponsrat hela renässansen. Se på alla mecenater som med sina pengar sett till att många av historiens stora konstnärer och genier fått utvecklas. Se på Bill och Melinda Gates.

Man kan givetvis konstatera att de som blivit så snuskigt rika som en Gates eller en Medici eller varför inte en kunglighet som får sin förmögenhet genom arv har ett visst ansvar att ge tillbaka. Att det är på andras arbete man blivit rik.
Men när man nu ändå är det, varför inte använda pengarna?

Åland är en erkänt kapitalstark region. Stora förmögenheter finns samlade här, men syns det? Är det någon som bygger spännande arkitektur, satsar på storslagna konstverk, kommissionerar nya pjäser eller grips av kreativ galenskap och låter bygga ett Taj Mahal? Nej.
Bristen på materiellt skryt, den jämlika skolan och de strävsamt arbetande miljonärerna är visserligen ett sympatiskt drag i ett samhälle präglat av luthers arbetsmoral, men lite kunde de väl sätta sprätt på, miljonärerna, för att kanske i förlängningen kunna bli ännu rikare.

Detta kanske låter fånigt, att föreslå att någon annan ska sätt sprätt på sina pengar för det allmänna bästa, bara för att de råkar ha mycket av det. Möjligen är det så, men vanliga fattiglappar gör det ju, genom att skänka pengar till olika saker som de tror på.

Skjut ner idéen bara, men finns det verkligen ingen på Åland som har pengar och visioner att satsa på något storslaget och galet, äga ett lag, ordna en karneval, bygga ett slott, vad som helst som man inte behöver räkna hem som en petig revisor?
Inom offentlig sektor finns varken utrymme eller uppdrag. Inom det privata näringslivet saknas viljan och visionerna., och man tycks sätta det mesta krutet på att klaga på förutsättningarna.

Guggenheim-museet kanske är galenskap, men varför inte spänna bågen nån gång? Svenska kulturfonden kanske gör bort sig – men ingen uträttar storverk genom att vara bäst i världen på att stöda renoveringen av hembygdsgårdar.
Kom igen. Ge Åland en pyramid.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax