DELA

En lokaltidning ska vara med sina läsare i världen

Ska åländsk lokalpress skriva om vad som händer i riket eller ute i världen, vid sidan om det lokala?

Frågan aktualiserades igen av journalisten Mosse Wallén i hans 70-årsintervju i Nyan i torsdags. Men det är inte geografin som avgör om en nyhet är lokal eller inte, utan dess konsekvenser. Det råder ingen brist på nyheter inom Åland – se bara dagens tidning. Samtidigt sker saker utanför Åland som påverkar våra läsare direkt.

I december skrev Nya Åland om hur Ungern och Polen i det längsta vägrade godta EU:s långtidsbudget, och om hur Åland kunde se fram emot 12,6 miljoner euro från EU:s återhämtningsfond tack vare att knuten löstes.

Förra veckan skrev vi om den extraordinära omröstningen i Finlands riksdags grundlagsutskott som sånär hade lett till att Åland gick miste om pengarna i alla fall. Hotet avvärjdes av att Samlingspartiets riksdagsgrupp beslutade att de skulle rösta blankt när frågan togs upp i riksdagen. Hade de valt samma linje som majoriteten i grundlagsutskottet hade de kunnat fälla återhämtningsfonden inte bara för Åland, inte bara för Finland, utan för hela Europeiska unionen. 750 miljarder euro stod på spel.

Så griper det lokala och det internationella in i varandra. I riket har man snart kommunalval, och en del partier använde EU:s återhämtningsfond som ammunition i striden om fullmäktigeplatser i finska kommuner. Så till den grad att de var redo att sätta stopp för hela paketet, alla 750 miljarderna.

De 12,6 miljoner som skulle gå till Åland var redan öronmärkta för havsbaserad vindkraft och solparksanläggningar, Högskolan på Åland, nytt vårdinformationssystem för ÅHS, och fossilfri trafik. Att bli utan dem skulle ha varit en stor olycka.

Visst ska Nya Åland berätta om sådant. Visst ska Nya Åland också berätta om klimathotet, eftersom genomsnittsålänningens sätt att leva och konsumera banar väg för en global katastrof. Visst ska Nya Åland berätta om hur coronaincidensen utvecklas i Sverige, riket och Baltikum, för oräkneliga ålänningarnas levebröd hänger på om och när människor kan börja resa igen. Visst ska Nya Åland berätta om den svenska regeringens ansats till krafttag mot män som misshandlar kvinnor, för det gör åländska män också och mönstren är desamma.

Ålänningar finns även långt bortom Ålands gränser, vilket ger oss ögon och öron utåt i världen. När attentatet på Drottninggatan inträffade i april 2017 spårade Nya Åland upp ålänningar som befunnit sig i närheten och intervjuade dem. Drottninggatan i Stockholm är tillräckligt välkänd för tillräckligt många ålänningar för att få redaktionen att prioritera händelsen.

Men vi skrev även om den åländska familj som satt fast i ett hotell på Teneriffa när pandemin just hade brutit ut. Teneriffa är inte Åland, men familjen var åländsk så Nya Åland skrev om deras ofrivilligt förlängda vistelse på ön.

Den globala uppvärmningen och pandemin är två enorma kriser som vi är lika delaktiga i som alla andra i världen. Ålänningar flyttar ut i världen och människor från andra delar av världen flyttar hit. För en lokaltidning gäller det att spegla allt detta, och ändå täcka in det som ger en lokaltidning dess unika värde: att läsarna känner igen människor, platser, skeenden från sina egna dagliga liv.

Det är i de så kallade medieöknarna som nya aktörer tar sig in, vars publicistik går ut på helt andra saker än att läsa kommunala protokoll, intervjua jubilarer, berätta om bortsprungna katter som hittat hem eller publicera insändare. Där ingen riktigt vet vad som händer på riktigt, där slår konspirationsteorierna rot. Också där har Åland en fördel och ett försprång: två lokala tidningar och en radiokanal, varav alla jobbar hårt varje dag med att vara bäst på att bevaka lokalsamhället, hitta nyheterna och berättelserna.

Men återigen: ålänningarna är inte längre enbart lokala – i den mån ett sjöfarande folk någonsin har varit det –  och då ska en åländsk lokaltidning inte vara det heller.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp