DELA
Foto: Joakim Holmström

En festival för lika rättigheter

Pargas, Lahtis, Hangö, Raseborg, Seinäjoki och Birkaland. Gävle, Roslagen, Kalix, Trelleborg, Falun, Linköping, Umeå, Arjeplog, Visby, Säffle, Ånge, Borås, Kiruna, Falkenberg, Söderhamn, Eskilstuna, Härnösand och Älvsbyn.
Exempel från öster och väster visar att det är inte bara i Helsingfors och Stockholm som pridefestivaler fyller gator och torg med regnbågsflaggor i sommar. Pride är inte längre ett storstadsfenomen, utan håller på att bli en fest för alla. Åland Pride är en del av vad som närmast kan kallas en regnbågsfolkrörelse.

Men det är inte överallt som sommaren har präglats av feststämning. I juni attackerades en gayklubb i Orlando i en terrorattack, och 49 människor dödades. I Istanbul i Turkiet förbjöds årets prideparad, och aktivister som i slutet av juni trotsade förbudet och demonstrerade möttes av tårgas och gummikulor från polisen. I början av augusti stormade polisen en pridefest på en nattklubb i Ugandas huvudstad Kampala och arresterade ett 20-tal personer. Prideparaden sköts upp efter att en minister i regeringen hotat med att mobilisera en mobb och poliser mot evenemanget.

Också i vår närmiljö förekommer hot och protester. Aktivister från nazistiska Nordisk Ungdom gjorde ett försök att bryta in i prideparaden vid årets Stockholm Pride, men hindrades av polis och paraddeltagare. Hoten och hatet mot hbtq-personer är ett faktum, både i omvärlden och här hemma.

Pride handlar om rätten att kunna röra sig fritt i det offentliga rummet utan att utsättas för trakasserier, och att kunna festa med sina vänner i trygghet, men också om lika rättigheter till vård, till att bilda familj och till sin kropp. Där har vi en bit kvar, även om mycket tyder på att vi går i rätt riktning.

Den könsneutrala äktenskapslagstiftningen träder i kraft i mars 2017, men vägen dit har varit lång och många motsätter sig fortfarande den nya lagstiftningen. Medborgarinitiativet om en moderskapslag, som säkerställer samkönade kvinnopars rätt till föräldraskap och deras barns rätt till sina föräldrar på samma sätt som en faderskapslag gör för heterosexuella par, nådde i maj i år upp till de 50 000 underskrifter som krävs för att riksdagen ska behandla initiativet.

En lagmotion om att slopa kravet på sterilisering av den som vill byta juridiskt kön lämnades in till riksdagen i juni. Att Finland, i strid med internationella konventioner om mänskliga rättigheter, fortfarande kräver sterilisering av transpersoner, är oacceptabelt.

Pride uppkom som en protest och en kamp mot förtrycket av hbtq-personer. 1969 var trakasserier från polisen vardag för homosexuella, bisexuella och transpersoner i New York. Efter en razzia mot gaybaren Stonewall Inn protesterade de mot behandlingen, och kravaller som pågick i tre dygn utbröt.

Den första prideparaden ägde rum i San Fransisco året efter till stöd för de som deltagit i kravallerna. Idag är priderörelsen global. Vi kan föra kampen tack vare dem som fört den före oss, och vi måste föra dem för de som av olika orsaker inte själva kan föra den idag. Pride är en fest för mångfalden av könsidentiteter, könsuttryck och sexualiteter – och samtidigt en kamp för hbtq-personers lika rättigheter. Vi ser framemot en pridevecka med lika delar fest och politik.

Välkommen med!

Martha Hannus

Styrelsemedlem i Regnbågsfyren r.f.