DELA

En färja för framtiden – och en vändning i ekonomin

2012 var ett svårt år för både företag och offentlig ekonomi. Men flera tecken tyder på att det värsta är över, både lokalt och internationellt.
2012 var för många branscher ett svart år. Eurokrisen drabbade oss alla hårt under året och många siffror skrivs i rött i de bokslut som kommer presenteras under våren.
Men det finns allt fler tecken på att vi är igenom det värsta. Ekonomerna skriver positiva prognoser för EU- och euroområdet för innevarande år. Hjulen börjar så sakteliga att snurra.

Men det mest spännande sker lokalt. Nya företagsetableringar står som spön i backen under våren då det byggs både i Jomala och Finström.
Och under förra veckan presenterade den så viktiga sjöfarten två ståtliga nya fartyg som ska skapa klirr i den åländska kassakistan.
Eckerökoncernens Finlandia blir kanske inte en färja som ålänningen åker dagligdags, men ack så viktig för rederiet på den växande Helsingfors-Tallinn-trafiken. På rutten sätter också Viking Line in Isabella för att ytterligare öka på möjligheterna att kapa åt sig av kakan.

Isabella ersätts ju som bekant av Grace, som i morgon gör sin kommersiella debut. För Viking Line ska fartyget ses som ett ”måste bli succé”-projekt. Inte för att Viking Line har tomt i kassakistan, men för att man här vågar ta ut svängarna och lämna det som gällt för kryssningstrafiken i årtionden. Mycket förtroende är inbyggt i det nya skrovet.
Bilderna och rapporterna från Grace pressvisningar i Åbo i slutet av förra veckan lovar onekligen gott. Borta är multimönstrade heltäckningsmattor, plysch och mässing. I stället ser de gemensamma utrymmena ut som moderna restauranger, hipp klubbmiljö och exklusiva hotellounger.

Det är ett vågat drag av rederiet och vd Mikael Backman. Men det skulle överraska om det inte lockade den nya, lite mer städade, publik som Backman talat om mellan raderna när han beskrivit framtiden för Grace.
Vikings tidigare flaggskepp, Cinderella, har fått stämpeln av ett supa-och-ragga-fartyg och har således också lockat till sig ett klientel som uppskattar just sådana aktiviteter. Problemet har varit att Viking Line dels inte fått speciellt bra betalt för biljetterna (många fribiljetter har delats ut till höger och vänster) och att just den stämpeln har repellerat många andra resenärer.

Med Grace tar Viking Line in kryssningstrafiken i ett nytt tidevarv. Dels är det den allmänna looken, eller konceptet, med en exklusivare och, får man förmoda, mer sofistikerad inramning. Kanske kan man säga att det eftersöks en ”vuxnare” pasagerarskara. Backman har proklamerat att det inte ska delas ut fribiljetter, och att rederiet nu ska försöka locka de som åkt tidigare men inte längre attraheras av östersjöns flytande palats.
Sedan är förstås också miljöstämpeln, som man kan sätta på Grace tack vare den innovativa gasdriften, ett försäljningsargument i sig för medvetna kunder. Motorlösningen har också potential att bli stilbildande för kommande generationer av färjor långt bortom Östersjön.

Det finns tecken på att ekonomin är på väg åt rätt håll och att vi tagit oss upp från den djupa botten 2012 innebar. Men det är viktigt att satsningarna på Östersjön lyckas.
Ett första tecken på detta får vi strax före sex-tiden i morgon eftermiddag då de första kryssningspassagerarna kliver ombord på Grace och börjar sända statusuppdateringar och skicka bilder via sociala medier. I mångt och mycket är det där Grace succé avgörs.
Vi får hoppas på många likes.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax