DELA

En enda huvudorsak bakom åländsk brottslighet

Det finns en avgörande, överväldigande orsak till det mesta av brottsligheten på Åland, både bland de åtal som väcks och de domar som fälls.
Alkohol.
Nästan alla misshandelsmål, alla krogbråk, de flesta hemfridsbrott, stölderna och inbrotten har skett i mer eller mindre berusat tillstånd.
Definitionen på rattfylleri är att man kör i fyllan.
Åklagare Roger Eriksson konstaterar: ”Brott som begås av två nyktra personer finns nog men sådant är ovanligt.”

Vill man minska brottsligheten är det alltså enkelt fixat; Minska tillgången på alkohol. Begränsa utskänkningsmöjligheter, förkorta öppethållningstider. Skapa fler, inte färre alkoholfria miljöer. Skärp övervakningen i trafiken, skärp gränserna för rattonykterhet, jobba för minskad tolerans för alkoholrelaterade brott. Sluta se berusning som en förmildrande omständighet.

Kanske nån sätter kaffet i halsen nu och tänker att hela bottnen trillar ur Ålands ekonomi om vi ska börja bära oss åt på det viset. Vi lever ju på spriten, och följaktligen på fyllan. Nog måste man få unna sig ett glas vin ibland? Och inte ska vi väl tillbaka till det gamla förmyndarsamhället där man inte ens fick dricka en öl en solig sommardag? Och inte ska väl några bråkstakar förstöra för alla andra?
Nej. Så resonerar vi ju nu. Den kriminalitet som är följden av den alkoholpolitik och de konsumtionsmönster vi har är priset vi betalar för den allt mer liberala alkoholpolitiken, så låt oss inte blunda för det.

Det finns dock en annan möjlighet, en liten ljusning i mörkret. Ifjol åtalades 67 personer för rattfylleri eller grovt rattfylleri. Bara sju av dem var kvinnor. Få karlarna att tänka som kvinnor när de super, så blir allt bättre.
Nu, bästa läsare, kanske ni ler och tycker att det där är ju fånigt. Det är det kanske, men det är också sant. Kvinnor begår färre våldsbrott. De dricker mindre alkohol. De stjäl mindre. Det händer ytterst sällan att två kvinnor bultar varandra blodiga i kön till grillkiosken. Och, bevisligen, kör färre kvinnor i fyllan.
Kan vi bara komma på orsaken till detta för samhället positiva beteende så kan vi åstadkomma mycket gott.

Tror man, som undertecknad, att huvudorsaken till skillnaderna mellan män och kvinnor inte ligger i DNA eller hormoner, utan i socialt betingat beteende och normer, så är det saker man kan ändra på. Det är ju för bedrövligt om vi uppfostrar endel av våra pojkar till män som är förutbestämda att bli våldsamma, tanklösa och oförmögna att kontrollera sitt beteende när de dricker.
Det finns en hel rad egenskaper som i dag är kvinnligt kodade och ses som den negativa polen till positiv manlighet.
Kvinnor ses som passiva och känslosamma i motsats till aktiv och rationell manlighet.

Kanske är det eftertanken, empatin och känslorna som gör att man inte slår eller sätter sig bakom ratten när man inte borde?
För den som tror att detta bara är feministiskt babbel rekommenderas ett besök till tingsrätten, där varenda dom som inte särskilt hemligstämplats är offentlig och tillgänglig för genomläsning. Verkligheten bakom brottsstatistiken är sorglig, men det är fakta.
Frågan är vad vi ska göra åt det.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax