DELA
Foto: Ida Jansson/Wikipedia montage: Stefan Ö

En bra helg för kvinnor

Åland United vinner ligaguld. Kamala Harris blir den första kvinnliga vicepresidenten i USA.
Helgens vinster för kvinnor belyser det faktum att representation är viktigt.

Helgen inleddes med att den utdragna presidentkampen i USA avgjordes till Joe Bidens fördel. Men det mest historiska med valet var inte att USA nu får sin äldsta president någonsin (och att fyra kaotiska år med Donald Trump äntligen är till ända) utan att hans vicepresident för första gången är en kvinna. En svart kvinna med inidiskt påbrå.

I en helvit kostym, som en hommage till suffragetterna, konstaterade hon i sitt tal till det amerikanska folket ”jag må vara den första kvinnan på detta ämbete, men jag kommer inte var den sista”.

Dagen efter Kamala Harris vinsttal upplevde ålänningarna en kvinnlig triumf på närmare håll. På söndagen säkrade ÅU guldet genom att besegra Honka i den sista omgången. ÅU har nu vunnit den högsta serien tre gånger, samtidigt som de är det enda åländska lag som vunnit både cupen och ligan under samma säsong.

”Vi är så överväldigade att få skapa det här historiska ögonblicket”, säger ÅU-anfallaren Ode Fulutudilu till Nya Ålands utsända.

Samma helg florerade även ett gäng svartvita bilder på våra fyra senaste lantråd på sociala medier. I samband med firandet av Åland 100 år så ger man ut frimärken med porträtt av Veronica Thörnroos, Katrin Sjögren, Camilla Gunell och Viveka Eriksson. En power-fyra i damer alltså.

Varför är detta då en så betydande helg? Jo, för att representation är viktigt. Det är viktigt för unga svarta flickor i USA att se att någon som ser ut som de kan leda landet. Det är viktigt för åländska fotbollstjejer att se hur långt man kan komma med hårt arbete och teamwork. Det är viktigt för åländska flickor att se sitt landskap styras av inte bara en eller två, utan fyra kvinnor på raken.

Detta är viktigt eftersom vi fortfarande har mycket arbete att göra på jämställdhetsfronten. Den första november i år var kvinnornas lönedag i Finland. Det betyder att från första november till årets slut arbetar kvinnor gratis.

Den finländska mannens medelinkomst är 3 906 euro och kvinnornas 3 274 euro i månaden. Det innebär att kvinnornas lön utgör 83,8 procent av männens. Det är en minskning med 0,4 procentenheter jämfört med i fjol.

”0,4 procentenheter kan låta lite, men blickar man på den historiska utvecklingen så är det ett stort bakslag. Utvecklingen har hittills gått mot det mer jämställda, men väldigt långsamt. Nu vänder vi och tar ytterligare kliv bakåt”, säger STTK:s, den fackliga centralorganisationens, direktör Katarina Murto till Hbl.

Coronapandemin har blottat andra jämställdhetsklyftor i samhället. Vi har sett en ökad arbetsbörda i hemmen för kvinnor runtom i världen under nedstängningarna. Våldet inom hemmet, ofta riktat mot kvinnor och barn, har ökat. Det är även en oproportionerligt stor andel kvinnor som arbetat på fronten av pandemin inom sjukvården, med löner som inte reflekterar vikten av arbetet.

”Det är tydligt att covid ökar ojämställdheten och riskerar de senaste årtiondenas framgångar”, säger Evelyn Regner, ordförande för EU:s jämställdhetskommitté i ett uttalande.

I slutet av oktober publicerades EU:s jämställdhetsindex, som gav unionen 67,9 poäng av 100. Med den här farten kommer det ta ytterligare 60 år innan vi når fullständig balans mellan könen.

Mycket mer behöver göras för att säkerställa att kvinnor inte drar det kortaste strået i allt från lön till hushållssysslor och politik. Jämställdhetsarbetet får inte pausas.

Men vi får stanna upp för att fira vinsterna på vägen.

Så grattis Kamala Harris, grattis ÅU och grattis Åland som visat prov på föredömligt kvinnligt ledarskap. Låt oss inspirera framtida generationer till att skapa en mer jämställd och bättre värld.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp