DELA
Foto: PRIVAT

En bortkastad chans att lyfta viktiga frågor

Rysslands förföljelse av HBTQ-personer är katastrofal.

Men humorduon Far och son valde att marknadsföra sig själva i stället för att lyfta sakfrågan.

Det var en bortkastad chans.
Washington Post, The Guardian, Reuters, BBC, SR, SVT, DN, TV4, Yle och Hufvudstadsbladet. Det är några av de nyhetsförmedlare som någon gång under den här historiens gång har snappat upp nyheten om bygget på det ryska presidentämbetets tomt i Saltvik. Det är en enorm arena, som många aktivister bara kan drömma om.

Simon Gärdenfors, den ena halvan i duon Far och son, var i torsdags på Åland för den uppmärksammade rättegången där domstolen tog ställning till om Gärdenfors hade gjort sig skyldig till besittningsintrång.

Sommaren 2015 byggdes en kuliss som skulle se ut som gayklubben Blue Oyster som har figurerat i filmserien Polisskolan. Produktionsbolaget slog upp bygget på mark de inte ägde eller hade tillstånd att bygga på. Orsaken var, i diskussionerna kring inslaget, att kritisera Rysslands anti-gay lagar.

I den första intervjun direkt efter att händelsen uppmärksammades 2015 hade duon ett kort och slagkraftigt svar:

– De tar oss aldrig levande.

Under torsdagens rättegång hävdade dock Gärdenfors att det hela skulle ha handlat om att skapa illusionen av att bygga på Putins mark.

– Om jag hade vetat om från början att det var på riktigt hade jag aldrig satt min fot där och om jag faktiskt har varit där utan att veta om det är det beklagligt, sade Gärdenfors under rättegången.

Illusionen av aktivism var som bortblåst. Tingsrätten friade dock Gärdenfors på grund av att åklagaren inte med säkerhet kunde styrka att Gärdenfors själv hade varit i land på platsen, inte heller att han hade varit ansvarig för bygget.

Allt behöver inte tas på allvar. Komiker ska få göra saker de tycker är roligt bara för att det är roligt, så länge de följer lagen. Det är inget konstigt med det.

Det är knappast troligt att dessa två humorkillars samhällsengagemang hade lett till Ted-prat, föreläsningar på bokmässor eller en inbjudan till EU för att prata om jämställdhetsarbete. Men hade de valt att i inledningen av hela den här historien få ur sig ett citat, bara ett citat, om att situationen i Ryssland är förkastlig hade det följt med nyheten om bygget till världens alla hörn.

Det finns också otaliga exempel på personer som lyckas kombinera humor med aktivism och att använda sin plattform för att ge sakfrågan ett lyft i debatten, goda exempel finns att hitta i de amerikanska pratshowerna som de senaste åren har fokuserat mera på att följa den inhemska politiken.

Gruppens medlemmar har dock aldrig tagit tillfället i akt att rikta någon kritik, utöver själva bygget, mot det faktum att människor som avviker från den heterosexuella normen förföljs och straffas, till och med mördas, i Ryssland.

Människorättsorganisationer rapporterar om att hatbrotten mot HBTQ-personer har femdubblats i Ryssland sedan lagen som förbjuder så kallad homosexuell propaganda infördes i Ryssland 2013 eller att homosexualitet så sent som 1993 var olagligt och att det klassades som en mental sjukdom till 1999.

Även ett PR-trick kan utvecklas till en motståndshandling, i den bästa av världar. Men när det faktiskt kokade ner till engagemanget för en viktig samhällsfråga, fanns engagemanget inte där när de måste stå till svars för sin så kallade aktivism.

I stället för att ta chansen att kritisera valde Gärdenfors och Frej Larsson att uttrycka sig på ett annat sätt när de bjöds in till en morgonsoffa i svensk tv för två år sedan.

– Jag hade ändå tyckt att det varit rätt kul om man fick skaka galler i ett ryskt fängelse och bli rövknullad av några rejäla fångar.

Det är synd, och faktiskt riktigt fegt.