DELA

En arbetsam regering, men tunt med politik

Det närmar sig den tid då man på något sätt ska summera den sittande landskapsregeringens prestationer, utgående från den egna regeringsförklaringen, den kritik som oppositionen kommit med och de bedömningar om sina framgångar som regeringen själv gjort.
Tittar man tillbaka på den nykläckta regeringens ambitioner för fyra år sedan känns resultatet onekligen lite tunt, trots att det just nu formligen sprutat lagframställningar till lagtinget.
Det magra resultatet är inte helt och hållet regeringens fel. Det kom en global lågkonjunktur som för några ögonblick såg ut att svepa med sig en hel världsekonomi, och vars efterverkningar vi fortfarande lever med.

Det man sagt i valkampanjen 2007, och det man tänkt sig i regeringsprogrammet fick till stor del läggas på is, och krutet läggas på att hantera inbesparingar, strukturella förändringar och allmän återhållsamhet.
Nånstans där körde den center-liberala regeringen fast och tappade sin kreativa energi. Man blev ängslig att man inte sparade tillräckligt eller tillräckligt snabbt, man slutade tänka stimulans och backade kollektivt in i tjänstemannagrytet när det kanske varit bra med åtminstone ett par politiska vargar som ylat mot månen.

Oppositionens skarpaste kritik har fokuserat på just detta, att landskapsregeringens politik varit så – opolitisk. Kanske kan man säga, särskilt till liberalernas försvar, att lagstiftning är ett segt evighetsarbete där omsorgen om detaljerna är livsviktig men svår att popularisera. Man jobbar och jobbar, men det syns inte mycket.
Ändock är det inte det vi har politiker till, och generellt sett har vi sett för mycket pulande med byråkrati och petitesser och för lite linjedragningar och verkliga satsningar framåt.

Ta några exempel. För fyra år sedan låg man i startgroparna för en gymnasiereform. Det gör man även nu, fyra år senare. En liten bit på väg har man kommit, och ändå blir starten för Ålands gymnasieskola något som genomdrivs i sista stund och med andan i halsen.
För fyra år sedan skulle spaden i jorden för en ny golfbana. I dag har vi ett beslut från landskapsregeringen om exploateringen av Stornäset som är så vagt och otydligt att det knappt ens kan kallas ett icke-beslut.
För fyra år sedan skulle det storsatsas på turismen. I dag har vi en ny turismstrategi, men inget konkret har ännu gjorts för dess förverkligande.

Så långt kommen kan man nästan känna den kollektiva och indignerade inandningen från regeringspartierna. Man har ju visst. Och det är minsann…
Visst. Men med facit i hand blev det för lite politik, för mycket backa hemåt, för lite attack.
Under hela mandatperioden har det sedvanliga och ömsesidiga skitsnackandet bakom ryggen på regeringspartnern accelererat, och det står klart att en ömsesidig misstro mellan Centern och Liberalerna hämmat arbetet och förhindrat genomförandet av viktiga reformer.

avgörande punkter har regeringspartierna inte varit överens, och då har liberalerna backat i stället för att använda sin majoritetsposition i regeringen. Man har prioriterat regeringsstabilitet framom reform.
Det kanske var rätt beslut, givet det katastrofala ekonomiska läget, men det blev kanske inte så dynamiskt.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax