DELA
Foto: Jonas Edsvik

E(h)n brobyggare lämnar landskapspolitiken

Beskedet att Johan Ehn inte ställer upp i lagtingsvalet är ett avbräck inte bara för Moderat Samling Åland utan för hela den åländska landskapspolitiken.
– Det finns ett liv vid sidan av politiken. Det är bra att då och då komma ut i verkligheten också.

Så uttryckte sig Johan Ehn i en intervju i Nya Åland redan 2005 och nu följer han sitt eget råd. Han kommer att ställa upp i kommunalvalet i Mariehamn, men en av lagtingets mest erfarna och pålästa politiker tackar därmed för sig i plenisalen. För nu i alla fall.

Det är förstås ett tungt tapp för MSÅ, på många sätt.

Med 16 år i lagtinget har Ehn hunnit få mycket erfarenhet. Bland annat med en mandatperiod som kultur-, idrotts-, och utbildningsminister och den senaste halva mandatperioden som lagtingets talman. Lägg därmed till en lång rad utskotts- och nämndeuppdrag, bland annat ordförande i självstyrelsepolitiska nämnden, talmanskonferensen och kulturutskottet.

Johan Ehn har rykte om sig att vara väldigt påläst med en av sina främsta styrkor i självstyrelsepolitiken, ett område där det inte finns ett överflöd av expertis. Flera av de åländska politiker som under årens lopp har behärskat detta område väl är inte längre dagligen delaktiga i det dagliga självstyrelsepolitiska arbetet.

2011 fick Johan Ehn fjärde mest röster av alla med 417 stycken. 2015 fick han 395 röster vilket var åttonde mest, näst bäst i partiet efter Tage Silander.

Av de moderata politiker som nu sitter i lagting och landskapsregering är det hittills bara tre av sju som har meddelat att de fortsätter: Wille Valve, Mika Nordberg och Annette Holmberg-Jansson. Tage Silander, Gun-Mari Lindholm och Petri Carlsson har ännu inte meddelat om de ställer upp för omval.

Om Silander och Lindholm också skulle tacka nej tappar MSÅ inte bara sina två största röstmagneter (Silander och Ehn) utan även sina två mest erfarna lagtingspolitiker (Lindholm och Ehn).

Det kommer kräva en hel del av den kommande kandidatlistan för att i så fall ersätta sådana trumfkort. Ett lagtingsval är i stor utsträckning ett personval, det behövs välkända och starka kandidater för att lyckas bra.

Men politik är inte bara meriter på cv:t eller valresultat. Johan Ehn har gjort sig känd som en samarbetspolitiker och är omtyckt även av de andra partierna. En indikation på detta är talmansvalet där Ehn fick 27 av 30 röster, tre var frånvarande (jämför med Gun-Mari Lindholms 19 röster, också 27 närvarande ledamöter). Det hör inte till vanligheterna att en talman väljs enhälligt.

Det är dessutom alltid viktigt att ha enande krafter, speciellt efter en mandatperiod där den politiska jargongen mellan regering och opposition har varit så tuff som nu. När de åländska partierna ska sätta sig ner och rita upp planen för de kommande fyra åren i höst behövs politiker med Ehns mentalitet, från alla partier.

Beskedet att han kliver åt sidan var dock inte helt oväntat. Redan för tre år sedan meddelade Johan Ehn att han inte ställde upp för omval som partiordförande.

Efter 10 år på posten och ett framgångsrikt (men omtumlande) försök att mejsla fram Moderat Samling Åland först genom Frisinnad samverkans namnbyte och sedan fusionen med dåvarande Obunden samling var det säkert välkommet att få sänka axlarna och lämna över stafettpinnen. Som partiledare, kombinerat med roller som minister eller talman, räcker tiden inte till mycket annat.

Han har levt med politiken och således också i offentlighetens ljus i 16 år. I gårdagens Nya Åland säger Ehn att det är dags att prova någonting annat. Det är ett klokt beslut, i enlighet med hans funderingar redan från 2005.

För det första så sliter en tillvaro i offentligheten, den ständiga tillgängligheten är ingenting man ger bort gratis. Andra saker får helt enkelt stå tillbaka. För det andra så är det klokt att politiker också skapar sig en yrkeskarriär utanför landskapsborgen.

Att Ehn lämnar lagtinget är förstås en förlust för Moderat Samling Åland, men den åländska landskapspolitiken blir av med en av sina brobyggare. Och sådana behövs flera av i politiken.