DELA

Eckerö Birka = ? Blir det nej vid altaret?

Ett fientligt övertagande eller ett resonemangsäktenskap? Det beror på hur man ser det, men allt fler Birka-ägare tycks tro att det finns mer pengar att tjäna på att behålla sina aktier än att sälja dem.
Det ser inte så ljust ut för Rederi Ab Eckerös försök att ta makten över Birka Line Abp. Tveksamheten hos Birkaägarna är stor till att acceptera budet, även om pressmeddelandena avlöser varann i ett försök att övertyga tillräckligt många om affären.
Det var ju inte alls så här det skulle gå, får man anta. Arkitekterna bakom manövern, vd Björn Blomqvist och styrelseordförande Jukka Suominen hade nog tänkt sig ett snyggare och bättre glid i övertagandet. Den inledande kaxigheten i tilltalet kan bara ha betytt att man trodde sig ha tillräckligt många stora aktieägare på fickan, och att det bara var en fråga om att instruera mindre aktieägare om vad som är bäst för dem.
I stället säger många nej. Attans.

Det betyder helt enkelt att många av aktieägarna i Birka Line tror sig förtjäna mer pengar i det bolaget än med Birka som ett dotterbolag i Rederi Ab Eckerö. Och att det finns känslor inblandade som får Birka-ägare att tveka.
Fortfarande är den centrala frågan: Varför vill Eckerö köpa?
När Eckerökoncernen presenterade sitt bokslut på måndagen var det vackra siffror. Högre omsättning, större vinst, inga problem. Å andra sidan kommer en hel del av pengarna från Birka och från försäljningen av ett fartyg.
Det är inte enbart av altruistiska skäl ett företag vill köpa ett annat för många miljoner euro. Något vill man, annat än att få ordning på ett förvisso krångligt korsägande.

Låt oss alltså titta på Rederi Ab Eckerö. Det är ett bolag som haft gott namn om sig. Under ett antal år har Eckeröfärjorna varit det mysigare alternativet, med god mat och god stämning ombord, båtar man gärna berättat att man jobbar på speciellt om man är i restaurangbranschen.
Man gjorde en rad framgångsrika företagsköp och byggde resevaruhus, och man hade en omvittnat god stämning inom företaget.
I dag är detta som bortblåst. Det som pyser ut är missnöje, ryktesspridning och oro. De strukturförändringar som gjorts (som säkert kan vara väl motiverade) har genomförts så klumpigt att gamla trotjänare lämnar företaget och startar eget.
Problemen med reningen av m/s Eckerös avloppsvatten i Eckerö har gett ytterligare badwill.
Så snabbt går det att rasera en image, särskilt om man som rederiets nuvarande ledning väljer att kommunicera genom pressmeddelanden och surmulen tystnad snarare än dialog.

Inte heller
framtiden ser särskilt ljus ut. Ser man något år framåt har Viking Line flera nya fartyg på havet. Gamla Ålandsfärjan ersätts av ett nybygge, Tallink bygger så det knakar i skroven och konkurrensen är stenhård på Eckerölinjens starka marknad mellan Helsingfors och Tallinn.
Prognoserna för Birka å andra sidan ser ljusare ut än på länge. Efter att man ordnat upp ekonomin efter försäljningen av Birka Princess börjat det ticka in pengar, och man har ett riktigt fint fartyg att jobba med. Allt tyder på att den värdering Eckerölinjen gjort med sitt bud är för låg, och att man framför allt inte tagit tillräcklig hänsyn till den framtida potentialen i Birka Line.

Kort och gott: Rederi Ab Eckerö behöver Birka mer än Birka behöver Eckerö. Inom Eckerökoncernen finns problem som man hoppas kunna lösa genom köpet, men som man nog borde titta på ur en annan vinkel.
Sannolikheten är rimlig att det inte blir någon affär, och det är i så fall en kolossal prestigeförlust för dem som drivit den så hårt. Hur det än går är det faktiskt ingen lyckad situation, eftersom köpebudet genom det sätt det presenterades mer om mer kommit att ses som en fientlig handling och ett inslag i ett maktspel snarare än bara business

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax