DELA

Dumt rösta på parti som aldrig levererar

Nä, nä.
Ligg kvar i soffan ni bara, ni som bestämmer.
På söndag kommer medlemmarna i Ålands största parti att göra allt möjligt, utom att rösta.
Vi tänker oss att söndagen den 16 oktober blir en fin höstdag. Lite blåsig och kall om man inte klär på sig ordentligt, men klar och solig. Perfekt för utflykter i naturen, svampplockning, städa undan det sista på stugan.
Kanske en dag att vårda sitt värkande huvud efter festnatten och -morgonen. Kanske en dag att handla och fixa för den kommande veckan. Kanske en dag att plugga på prov, läsa romaner, fixa på bilen, kolla en box med favoritserien.
Vår tid behövs till mycket, och det vi behöver mest är tid som inte behövs.

Ändå vill vi på Nya Åland komma med en vädjan.
På söndag är demokratins festdag på Åland. Det är en högtid för alla som tror att man kan få ett system att fungera där människor gemensamt bestämmer och tar ansvar för sina gemensamma angelägenheter.
Vi på tidningen har jobbat och slitit under de senaste månaderna med att ge er en bra bild av vilka alternativ ni har, vad kandidaterna och partierna tycker och hur viktigt det är att rösta i lagtings- och kommunalvalet.
Naturligtvis har vi misslyckats. Naturligtvis har alla andra medier också misslyckats, särskilt om lyssnar på partierna, som ofta är missnöjda med uppmärksamheten just deras frågor och kandidater har fått.

Ändå har vi gjort vårt bästa. Demokratins gräsrötter, alla de många kandidater som genomfört kampanjerna väl medvetna om att de inte kommer att bli invalda, som delat ut korv och tandborstar och dekaler för en ideologi de tror på , har gjort sitt bästa.
De kandidater som ska styra Åland under de fyra kommande åren står redo. Det finns många förhoppningar som kommer att grusas på valnatten, många drömmar som går i kras, och några som blir lyckligt överraskade.
När bleka måndagen gryr kommer ett fåtal utvalda att ha en kall klump i magen av insikten att det nu är dags att börja göra jobbet.

Just nu, fram till kl 20.00 på söndag den 16 oktober, står allt i vågskålen. Harry Potter har inte vunnit kampen mot Voldemort. Finland har inte vunnit hockey-finalen. Den sista rätta nummern i lottoraden ligger och rullar i blandaren.
Den som kan ändra på allt är du. Det är alldeles sant. Om de 32 % av väljarna som inte röstade 2007 skulle resa sig och sätta sina röster på nya kandidater och partier, skulle de helt förändra den politiska kartan på Åland.

Just i denna stund har folket all makt, precis som det ska vara.
Res dig alltså upp. Släpp spaden, fjärrkontrollen, kastrullerna och den spännande deckaren. Ta din vän i armen, ta ungarna med er, gå och rösta.
Det kanske inte blir så detta år heller, men man kan alltid drömma om den dag då folket verkligen har talat. Då över 90 % av Ålands röstberättigade befolkning gett Soffliggarpartiet en rejäl spark i baken och röstat på någon som faktiskt kan göra något, hur lite det än må vara.

För si, en sak är säker. Soffliggarpartiet har inte levererat, och kommer inte att göra det nu heller.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax