DELA
Foto: Joakim Holmström

Det behövs en charmoffensiv – inte stramare tyglar

IFK Mariehamns fotbollsherrar har under den nya ledningen minskat insynen för att skydda spelarna.
Det är i grunden en positiv tanke, men tillvägagångssättet är ovanligt.

För drygt en vecka sedan förklarade IFK Mariehamns fotbollsherrar varför de inte lämnar ut detaljerad information om spelare som är skadade. Styrelseordförande Dan Mikkola meddelade att det nya regelverket är till för att skydda spelarnas integritet och för att följa GDPR-lagstiftingen som ska skydda personuppgifter. Ytterligare en motivering är att inte ge motståndarna för mycket information.

Att skydda spelargruppen är i grund och botten en sund tanke. Men det gäller att skapa jämnvikt – i ena vågskålen finns integritetsaspekten och i den andra vågskålen intressebyggandet kring laget.

Det är inte heller så att IFK Mariehamn i det här sammanhanget skulle följa praxis. En snabb sökning på nätet ger till exempel informationen att Manchester Uniteds Marcus Rashford är långtidsskadad på grund av en stressfraktur i ryggen, om allt går rätt kan han vara tillbaka i slutet av maj.

Real Madrids Marco Asensio har skadat ett ligament och har varit borta i sammanlagt 44 matcher, men att han förväntas vara tillbaka den 29 mars. Det går också att läsa om Åland Uniteds Rebecca Björkvall som mycket tråkigt nog drog på sig en korsbandsskada och missar hela säsongen.

Hur är det då till exempel med IFK Mariehamns målvakt Marc Nordqvist? På IFK Mariehamns hemsida får vi reda på att han har ådragit sig en skada i underkroppen och nu väntar en längre rehabilitering.

Är det relevant att veta exakt vilken skada spelaren har? Nej, inte nödvändigtvis. Men det är en väsentlig skillnad på att veta om spelaren blir borta två veckor eller tre månader. Det är framför allt en tydlig signal om att lagets vilja ge supportrarna tillgång till sitt lag. När Nya Ålands sportreporter för ett antal veckor sedan ville byta några ord med en spelare innan träning fick han beskedet att det inte är möjligt längre.

IFK Mariehamns publiksnitt har dalat sedan ligastarten för 15 år sedan. I en intervju med Nya Åland i november säger Mikkola sig tro att den främsta orsaken kan vara att de blir utkonkurrerade av tv-matcher. Men utbudet av tv-matcher har knappast ändrats i större utsträckning sedan 2010 när nästan 1 450 personer i snitt såg IFK Mariehamn spela. Nu är laget nere på drygt 1 100 (sämsta siffran hittills i ligan) vilket också kan ställas i relation till debutåret 2005 med ett snitt på 2 598 personer.

Det skulle snarare krävas en charmoffensiv än stramare tyglar från klubbens sida.