DELA

Diversifiering är ordet i kampen om kunderna

Köplador eller stadscentrum? Än är dragkampen inte över, även om köpladorna leder stort just nu.
I slutet av april slår Maxinge köpcenter upp portarna, och vår sköna nya värld av H&M, Claes Ohlsson och Sportia kan äntligen gry. I början av juni öppnar S-market i Godby, och nån gång däremellan har Erik Mattsson i Godby renoverat färdigt.
Kantarellen kör på med sitt, S-market i Jomala med sitt.
Man kunde kanske dra slutsatsen att köpladorna slutgiltigt vunnit kampen om (de bilburna) kunderna, att det gick som på andra ställen att kommersen flyttar till ställen där man kan få allt i ett och där man kan köpa billigt och där varumärkena känns igen.

Just nu är kronkursen dessutom extremt gynnsam för det lokala näringslivet. Inom en nära framtid ser det inte ut att förändras. Det kommer att löna sig för ålänningarna att stanna hemma och handla, och för turisterna kommer det i sommar inte att vara märkbart dyrare än i Sverige att handla i samma butiker på Åland.
En skjuts till alltså, för det stora utbudet i de stora butikerna med de stora parkeringsplatserna.

Förr eller senare kommer dock det beska pillret, det som också drabbat sjöfartsnäringen. Överutbudet. I förhållande till folkmängden vinter och sommar är det inte rimligt att så många stora matmarknader går bra allihopa. Någonstans kommer det att strama.
Bland de butiker som etablerar sig i Maxinge kommer en del att gå bra, och högst antagligen en del att märka att det man erbjuder trots draghjälpen från H&M inte räcker till.
Då, om kanske ett år, får vi se om familjen Siréns modiga satsning bär eller brister.

Under tiden, i Mariehamn, har man annat att fundera på. Det finns fortfarande en massa saker som talar för stadskärnan, men inte om man fortsätter gnaga på samma bitterhetens ben som hittills, om alla satsningar som av en eller annan orsak inte blev av.
Det blir inga jättegallerior i Mariehamn. Det är knappt så man fyller Sittkoff. Det som finns är stadsatmosfär, en gågata som kunde livas upp och utvidgas ännu mer, caféer, restauranger och butiker som inte är som alla andra.
Mariehamn behöver renodla det man har, inte sörja det som inte blev.

Ta bort parkeringsnormen för fastigheter i staden. Begränsa biltrafiken i stället.
Underlätta för fler gatuserveringar och evenemang i staden. Människor gillar andra människor. Hur kul är det att äta en glass på Maxinges parkering?
Och sluta klämma in mer pensionärsboende i stadens absoluta centrum. Satsa på bra kollektivtrafik i stället, och butiker som har öppet.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax